Myter om rikdom og fattigdom (Del 4)

Da Onkel Skrue krysset Alask…

Hei!

Igjen?

Hadde vært greit å få det gjort før du setter i gang den neste Moskvaprosessen.

Det hørtes litt… øh… i hvertfall. Hva skal jeg svare på?

Synes bare at du har gitt en snever framstilling av det økonomiske systemet og menneskene bak det. Greit nok, det kan være kynisk, men det har jo faktisk bidratt til at land som Kina og India har fått en større middelklasse og mer velstand (1) . 

Det kan virke urettferdig at bedrifter åpner fabrikker og lignende i utviklingsland, og lar arbeiderne jobbe under dårlige arbeidsforhold, men grunnen til at de fattige jobber på fabrikkene er at det er et bedre alternativ.

Mange av arbeiderne har flyttet til byene for å jobbe i fabrikkene fordi de får bedre betalt enn hvis de skulle drevet med jordbruk.

Denne utviklingen har mye til felles med utviklingen man så i Europa under den industrielle revolusjonen. Folk flyttet til byene for å jobbe i fabrikkene, og både bo- og arbeidsforholdene var elendige, men det forbedret seg etterhvert. Landene fikk en større middelklasse og arbeiderne fikk flere rettigheter.

Spørsmålet mitt er: Viser ikke dette at kapitalismen gradvis fører til en forbedring av levestandarden og økt sosial mobilitet? Eller for å si det på en annen måte: At kapitalismen er et nødvendig onde for å skape et demokratisk og velstående samfunn? At du må knuse egg for å lage ome…

Ja ja ja! Jeg forstår hva du/jeg mener, og det er forøvrig et godt poeng, men du bør ta en titt på forrige innlegg. Dessuten så har ikke urbaniseringen og industrialiseringen i for eksempel Kina bare oppstått helt ut av det blå.

Den er et resultat av blant annet landbrukspolitikken i Kina. De lokale myndighetene eier jordbruket, og leier ut jordet til bøndene. De siste årene har de solgt jordene til kommersielle aktører. Flere og flere bønder har falt ut i arbeidsledighet, og du kan sikkert gjette hvor de blir nødt til å dra (2).

Kapitalismen er et økonomisk og politisk system, ikke en naturlov. Vi klarer å finne en ny ordning. Det er forresten flott at «du» kom med det spørsmålet for det minnet meg på den siste myten jeg ville ta opp.

3. «MENNESKET ER EGOISTISK AV NATUR»

Det eneste som motiverer et menneske er egoisme. En annen løsning er ikke mulig fordi folk ikke motiveres av annet enn lønn og nye eiendeler. Kapitalismen oppsto som et resultat av menneskets natur, og ikke motsatt.

Det er mye man kan si om menneskets natur, men to ting er i hvertfall sikkert:

1. Menneskets natur er kompleks. Den tilpasser seg hele tiden etter omgivelsene og det gjelder også for motivasjonen vår. Vi er ikke dyr som bare har en enkel drift.

2. Mennesker er lette å manipulere. Reklame, propaganda, psykologi, det underbevisste, absolutisme. Noen stikkord som det kan være greit å ha med seg.

4. «VERDEN HAR UENDELIG MED RESSURSER»

Om så kapitalismen er et system som bidrar til forbedret velstand, så tar ikke systemet hensyn til at verden har begrenset med naturressurser. Det baserer seg på at vi hele tiden bygger, hogger, utvider og utvinner i jakten på konstant økonomisk vekst. Det sier seg selv at det kommer til å ta slutt en dag.

Dette har de jo erkjent innen økonomifaget, og det er mange politikere og bedriftsledere som ikke bare har erkjent at miljø og klima er viktig, men som også har satt i gang tiltak for å redusere utslipp og bli mer miljøvennlig. Blir det ikke feil å si at det er en myte?

Nei. De har snakket om mindre CO2-utslipp og flere klimatiltak, men dette har for det meste bare vært snakk. I praksis så fornektes det at det er en sammenheng mellom det økonomiske systemet og klimaet. Økonomien skal blomstre, men vi kan bry oss om miljøet når det passer, selv om det er en sær greie som har sitt eget felt innen politikken og økonomien.

Man skal fortsatt knivstikke, men man bør også bry seg om den blødende mannen på fortauet. Gi han ett plaster eller to, så har du gjort ditt.

Det var det. Ha det på badet! 😀

KILDER:

1. http://e24.no/utenriks/luksusboom-i-kinas-middelklasse/20284171
2.
– http://www.forskning.no/artikler/2009/juni/221982
– http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.7750202
http://www.dagbladet.no/2012/02/07/nyheter/politikk/landbruk/utenriks/20122696/– http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Til-byen-for-a-soke-lykken-6470850.html#.UY-QMrVxRYY


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s