Miljøet… For Dummies

Skal jeg være helt ærlig, så har jeg full forståelse for at svært mange er likegyldig til miljøet, den globale oppvarmingen og konsekvensene av overforbruk. Jeg deler frustrasjonen til miljøforskere og miljøentusiaster over mangelen på tiltak fra politikere og deler av befolkningen, men jeg tror mange av dem har blitt så opphengt i alle de «avanserte» aspektene ved miljø, at de har glemt at det ikke er alle som reflekterer over hvor viktig miljøet er.

I stedet for å skape miljøengasjement, har de hoppet rett på diskusjonen om rushtidsavgifter, kollektiv transport og Kyoto-avtalen. De har falt i «men det er jo så innlysende!»-fellen. Det er i hvert fall mitt inntrykk av det hele.

Før jeg ble opptatt av miljøet, så var jeg klar over hva global oppvarming kunne føre til, hvorfor forurensning var skadelig, hvordan naturen hang sammen, og så videre. Det var ikke kunnskapen det var noe i veien med.

Innstillingen derimot var en annen sak. Miljøet var noe «eget». Det var noe de diskuterte i media, på forskningsinstitusjoner og på Stortinget.

Miljøet var den tingen som eksisterte et eller annet sted, som jeg kunne ta hensyn til en gang i blant. Det gjorde ikke så mye om jeg shoppet som bare det, og deltok i nytelsesorgien som alle andre.

Jeg var dessuten litt frustrert over hvor «hipt» det var å være miljøvennlig. Basert på reklamene, som promoterte produkter med «miljøvennlige kjemikalier», og politikerne som brukte det som valgflesk, så virket det til tider som det bare var en overfladisk og kortvarig trend for kvinner i 30-årene, på samme måte som lavkarbo-dietten og den slags.

Om jeg ikke tar helt feil, så er det nok av folk som er like schizofrene (og fordomsfulle) ovenfor miljøet som jeg pleide å være (og muligens er). (Her er noen nyttige linker til de som vil ha fakta på bordet: 12 og 3)

Fikk forresten høre et lite gullkorn da jeg delte ut invitasjoner til et klimaarrangement: Hehe, ellers takk. Vi er ikke interesserte i sånne alternative greier. Forhåpentligvis er ikke vedkommendes uttalelser representativ for resten av skeptikerne, men det sier nå litt om saken.

Så da var det på tide å starte: Hva er egentlig greien med miljøet? Hvorfor bør alle og enhver bry seg like mye om miljøet og klimaet, som de gjør om arbeid, fritid, familie, samfunnet og den slags?

Miljøet har like stor påvirkning på livet ditt som de andre tingene jeg nevnte nå nettopp. Bare for å ta det innlysende; Du er en del av miljøet og naturen, ikke en tilskuer. Måten du, samfunnet og staten forholder seg til miljøet på, påvirker følgende sider ved livene våre: Livskvaliteten og maktbalansen.

LIVSKVALITETEN:
Maten din kommer fra naturen. Skiven du spiste til frokost består av korn fra en kornåker, vann fra en vannkilde, frø fra en plante og en hel del ingredienser som på sett og vis stammer fra naturen.

Drikkevannet ditt, og vannet du vasker deg i, kommer fra en innsjø. Luften du puster inn produseres av trær og planter. Om samfunnet skulle gå inn for å ha et mer avslappet forhold til reguleringer på sprøytemidler, genmodifisert mat, forurensing og naturvern, så vil det ikke bare få konsekvenser for miljøet.

Det vil også få konsekvenser for helsen din og det meste som har å gjøre med din livskvalitet. (Eksempel)

 

MAKTBALANSEN:
Om dette med livskvalitet ikke skulle engasjere deg med det første, så finnes det en annen god grunn til at miljøet bør få mer av din oppmerksomhet. Utenom å være kilden til overlevelse, så er det også en kilde til makt og rikdom.

Dette har demokratiforkjempere vært klar over siden tidenes morgen. Den engelske grunnloven, Magna Carta, inneholder et kapittel kalt Charter of the Forest som sa at kongens eiendom også burde eies av frie menn.

Forfatterne av lovteksten visste hvor viktig skogene og slettene var for folk flest. Folket fikk blant annet maten, veden og byggematerialene sine fra disse områdene. Dersom adelen og kongen fikk mindre makt over disse områdene, så fikk dem i bunn og grunn færre muligheter til å utnytte folket.

Verden har forandret seg på mange måter siden den gang, men sistnevnte hendelse er fortsatt like relevant. Den som har makt over et naturområde, har også makt over de som er avhengig av det naturområdet har av ressurser.

Eieren av et vannkraftverk har for eksempel makt over de som trenger strømmen som kraftverket produserer. Eieren kan skru opp strømprisen i så stor grad som loven tillater, og dermed kontrollere brukernes handlingsmønstre til en viss grad.

Sånn sett så kan man si at naturvern ikke bare handler om å bevare naturen, men også om å begrense makt. Det er neppe tilfeldig at de landene med minst naturvern, ofte er land hvor de sosiale forskjellene er størst, hvor korrupsjonen er på sitt verste og hvor utenlandske selskap (under beskyttelse av myndighetene) utsetter lokalbefolkningen for en rekke overgrep.

Nigeria har åpnet opp for at utenlandske oljeselskap kan utvinne olje fra landets oljereserver. Disse oljeselskapene har blant annet bidratt til å å forurense elvene i Niger-deltaet, og dette har vært katastrofalt for lokalbefolkningen, som får fisken/maten sin fra elvene.

(Og Nigeria er bare toppen av isberget. Kan være lurt å ta en titt på resten u-landene).

Vi har gode naturvernslover her til lands, så foreløpig er det ingen grunn til bekymring, men ikke ta det som en selvfølge at det forblir slikt. Naturen er som sagt en kilde til makt.

Så dagens lekse er: Naturen er ikke bare den fjollete sletten som hippiene sprader naken på. Den er så mye som livsgrunnlaget til alle og enhver på denne planeten. Du bør være like kritisk til hvem som kontrollerer naturen, som hvem som kontrollerer staten, økonomien og de andre maktkanalene.

Jepp, det var det. Ha det på badet din nekrofile marmelade.


En kommentar om “Miljøet… For Dummies

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s