Til forsvar for kritikken

Enkelte forveksler det å være kritisk, sarkastisk eller kynisk med at man er bitter og at man overfører sine egne problemer over på andre.

I noen tilfeller så stemmer denne antagelsen; det er noen som er kritiske/kyniske av seg fordi de synes det er kjekt eller som en konsekvens av at de har personlige problemer, men å sette disse menneskene i samme bås som enhver kritiker og kyniker er usaklig og destruktivt.

Det kan godt være at det jeg skal til å si vil nominere meg til «No shit, Sherlock»-prisen 2014, så du får ha meg unnskyldt: Kritikk, sarkasme og kynisme ovenfor noe kan være et tegn på at man har svært sterke idealer, kall det positive forventninger om du vil, og ikke at man er deprimert, misfornøyd eller full av forakt for det man kritiserer.

Bare for å ta ett banalt eksempel: Om man kritiserer noen for å kaste søppel på gaten, så er det som oftest ikke fordi man har noe i mot personen som forsøpler, at man har en dårlig dag eller at man er sjalu på vedkommende, men fordi man ønsker at det skal være rent og ryddig rundt seg.

Hvorfor tar jeg opp noe som hører hjemme i de moraliserende leksjonene man møter på i barnefortellinger og slutten av hver South Park-episode? Fordi det fortsatt er nok av oppegående mennesker som tilsynelatende ikke er klar over dette, og som forgifter enhver debatt med stråmenn, hersketeknikker og usakligheter som følger av det.

Kritikere av samfunnet, kapitalismen, høyresiden eller venstresiden for den slags skyld, blir i noen tilfeller møtt med slike påstander, spesielt under valgkampene og i debattene. Sosialister misunner de rike og er tilhengere av Janteloven fordi de er kritiske til økonomisk ulikhet og høye lederlønninger.

Feminister misunner modeller og forakter kvinner som jobber hardt for å se bra ut fordi de er kritiske til objektiviseringen av kvinner i media. Liberalister hater de fattige og er egoistiske fordi de er kritiske til velferdsstaten.

Det virker som om det aldri har gått opp for enkelte at deres meningsmotstandere faktisk har positive verdier*, at de ser lyst på livet og fremtiden og at det nettopp er derfor de har en «negativ holdning» til meningene deres.

Venstreradikale kritiserer ikke kapitalismen fordi de forakter arbeid, kreativitet eller individualitet, tvert i mot, men fordi de mener at kapitalismen utgjør en trussel mot miljøet, demokratiet og retten til variert og selvstyrt arbeid.

Liberalister og konservative misliker ikke velferd fordi de er imot at folk skal få hjelp, men fordi de mener at hjelpen bør komme i form av veldedighet og frivillig arbeid, og fordi de mener at folk ikke skal være avhengig av staten eller bli tvunget til å gi vekk pengene sine til staten.

Velferden er jo den eneste statlige sektoren som kan undertrykke folk vet du! Militæret og politiet derimot er demokratiske vidunderverker. (Huff, jeg kunne ikke dy meg. Dette er en mening som er utbredt på den amerikanske og britiske høyresiden vel og merke, og ikke fullt så mye på den norske).

1235457_646336638733119_1357778368_n

George Carlin kom egentlig med en oppsummering av det jeg prøvde å komme frem til, faen ta deg George! Hva skal jeg snakke om nå? Det motsatte av kjærlighet er ikke hat, men likegyldighet? Øhm… Roser er røde, fioler er blå, jeg har fortsatt mer å fortelle, så ikke begynn å gå?!

Det er så absolutt ikke noe i veien med å snakke om hva man verdsetter og hva man ønsker å erstatte rådende systemer og institusjoner med fremfor å komme med kritikk, men av og til så møter man på «positive» meninger og idealer som er så irrasjonelle eller urettferdige at det ikke lønner seg med vennlighet og diplomati. Det er «optimisten» som må komme med bevisene og ikke kritikeren.

Når det er sagt, så skal jeg gi meg selv en liten utfordring: Rette fokuset mot løsninger og alternativer fremfor å bare være kritisk. Ikke fordi jeg har endret mening siden forrige paragraf, men fordi det er på tide å prøve noe nytt.

*- Det meste er relativt.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s