Smil til verden og verden gir deg byllepest (del 2)

Jeg fortsetter på det jeg holdt på med sist. Såkalt kritikk av populære uttrykk/ordtak /påstander, og med kritikk så mener jeg utblåsinger som er like oppløftende som de er logiske. Denne gangen skal den skarpe pennen (eller fingermalingen i mitt tilfelle) rettes mot de mer samfunnsorienterte uttrykkene.

De som ikke nødvendigvis er oppløftende, men som har en filosofisk eller humanistisk undertone. Uttrykk som «Ja kort er livet. Et pust i sivet», «sammen er vi sterke» og «Jarle! Legg fra deg pc-en din nedsnødde boms!». Hey ho, let’s go!

KALLE SPADE FOR EN SPADE

Har forståelse for at dette uttrykket blir brukt i ny og ne. Av og til kan relativisme, nyanserte fremstillinger og diplomatikk være frustrerende. Du er midt i en diskusjon om et relativt kontroversielt tema og blir møtt med påstander som er vage og tilslørende. Tydelige og bastante argumenter fremstår som en forfriskende motsats.

A: «Nei vet du hva. Nå må vi kalle en spade for en spade. Det var kjipt at du byttet ut guacemolen med wasabi, uavhengig av hva intensjonen din var. Tone-Lise brant jo nesten opp tungen sin!»

B: «Jeg ser poenget ditt, men i noen kulturer så er det som sagt vanlig å ha wasabi til tacoen»

A: «Og med noen kulturer så mener du ditt eget kosthold?»

B:»Jo, men hvem har sagt at mitt kosthold ikke kan være en kultur? Hvem har sagt at en kultur må bestå av flere mennesk…»

A: «(Avbryter) Nei, Petter, bare nei. Gå og hent et glass vann til Tone-Lise».

Sånn sett er jeg med. Men så var det dette med å kreve monopol på sannheten da. Utenom å hevde at guacemole er bedre tilbehør til taco enn wasabi, så er det problematisk å mene at en bestemt oppfatning har større verdi enn en annen.

4wjejpqybrga7er3dgnar3sbta-dqmpqfwrf4rasslaiw4mw7grebnnsbg7-large

Hadde det vært så enkelt som at en bestemt sannhet var sannheten, at en spade var en spade, så hadde vi ikke hatt kriger, paneldebatter, heftige diskusjoner og alle de andre måtene menneskeheten håndterer uenighet på.

Mennesket er subjektivt av natur. Joda, vi har noen heftige prosessorer oppi skallene våre, vi kan bruke disse prosessorene til å utfordre subjektive oppfatninger, men disse prosessorene inneholder feil og mangler. Alt fra en selektiv hukommelse til biologiske behov som forkludrer oppfatningene våre. Det er derfor risikabelt å hevde at noe er sant for evig og alltid. Selv om noe fremstår som riktig, så er det ikke nødvendigvis riktig.

Nå er det ikke slik at jeg mener at ingenting er riktig og galt, eller at alle meninger er like sanne. Det finnes visse grenser for hva som er riktig og galt. Det er noen sannhetskriterier enhver påstand bør leve opp til.

Det jeg vil frem til er at sannheter og moralske oppfatninger alltid bør utfordres. Man må alltid passe på at kartet, våre oppfatninger, passer med terrenget, virkeligheten, for terrenget er alltid i endring og kartleseren har ikke alltid peiling på geografi. En spade er så absolutt ikke en spade.

Du får ha meg unnskyldt om det jeg sier er innlysende. Jeg har lyst å tro at dette er opplagt for alle, men jeg har møtt for mange bedrevitere til at jeg ikke kan slutte å være belærende og pseudo-intellektuell.

ALLE ER LIKE(VERDIGE)

Joda. Selvfølgelig bør alle behandles med respekt. Selvfølgelig bør vi ikke skape eller ivareta hierarkier. Tvert imot. Det er ingen (god) grunn til at en etioper skal ha det verre enn en hvit blekfis av en nordmann, eller at Stein Erik Hagen skal anses som mer verdifull enn sine ansatte.

Men å si at alle er like mye verdt? Ha! Ta deg en saftig skolebolle. Hadde alle vært like, så hadde vi ikke hatt styggedommer som politivold og politisk korrupsjon. Kvinner kunne ha gått hjem fra byen uten og måtte bekymre seg for voldtektsmenn*. Transepersoner ville ikke ha blitt utsatt for tvangskastrering.

Ja, du skjønner nok hva jeg vil frem til. Hierarkier og sosiale forskjeller eksisterer, selv i likestillingsutopiet Norge . Om du for eksempel er en hvit heterofil mann med god helse, så befinner du deg på toppen av en rekke rangstiger. Du har så mange privilegier at du kan risikere å bli helt virkelighetsfjern ovenfor dem som lever utenfor boblen din*. Spesielt hvis du har falt i «Alle er like»-fellen.

«Jeg klarte å fullføre videregående og få meg en grei jobb uten hjelp fra staten. Da burde innvandreren som ikke kan norsk klare det også! Noe annet blir jo motsatt rasisme». Ha! Og ha!

«Hvorfor skal vi ha kjønnskvotering? Vi lever da i et likestilt land hvor kvinner ikke blir utsatt for diskrimi… Hoi! Se å få på deg sminke da, Turid. Du ser ut som en militant feminist :O».

un-women-ad-uses-google-reveal-widespread-sexism-un-women-featured

«Jeg har ikke noe i mot homofile, men hvorfor må de være feminine og ha egne barer? Hvorfor kan de ikke bare kle seg normalt (les: heteronormativt)?»

Nå sier jeg ikke at det å være en hvit, heterofil mann betyr at man har det lett, eller at man identifiserer seg med alle uttalelsene jeg ramset opp i sted (Jeg har mange gode venner i heteromiljøet, så kom ikke her å si at jeg er fordomsfull 😉 ).

Jeg sier bare at man har det lettere enn andre grupper på mange områder, eller for å være litt mer konkret: At man har flere privilegier enn andre grupper. Poenget mitt er at «alle er like»-påstanden impliserer at hierarkier/maktforskjeller ikke eksisterer. Det bidrar til at mange ser bort ifra sine privilegier i spørsmålet om diskriminering fortsatt er et fenomen.

Utsikten er jo bare helt fantastik. Jeg skjønner ikke hva dere på bunnen klager på.  Kan dere ikke bare se over trærne?

Vi burde heller begynne å si «alle bør være likeverdige». Med det så erkjenner vi at et samfunn med full likestilling ikke er en realitet, men et mål. At det er en verdi som hele tiden må forsvares fra historieløse idioter.

Det var det jeg hadde for denne gang. Takker og bukker.

THE END


*I et forsøk på å tydeliggjøre problemene som tas opp har jeg tydd til generaliseringer. Vennligst ikke drep meg. 


En kommentar om “Smil til verden og verden gir deg byllepest (del 2)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s