Slik leser du nyhetsartikler om hvordan du bør gjennomføre en handling

Tabloidavisene er ofte prydet med artikler som gir råd til hvordan man skal takle hverdagen. Gjennom pressen kan man lære alt fra hvordan man har sex til hvordan man takler den stressende julehandelen. Det er flott at vi lever i en tid hvor livets skole er tilgjengelig på papir eller nett, men dessverre så er disse artiklene ofte preget av tungvinte setninger og paternalistisk retorikk.

Det kan derfor være vanskelig å få med seg hva som blir sagt, og man kan oppleve å bli stresset, skuffet eller bekymret. Heldigvis så finnes det måter å imøtekomme dette problemet på. Vi har med oss spesialpedagog og førskolelærer Gunnhild Pedersen som skal fortelle litt om hvordan man bør lese rådgivende artikler.

.
Det kan være utfordrende å lese nyhetene

LES TEKSTEN GRUNDIG

«Den største tabben mange begår er at de skumleser» påpeker hun. «Når man skumleser så har man en tendens til å lese fortere enn vanlig. Konsekvensen av dette er at man går glipp av viktige ord og setninger. Er man riktig uheldig kan man misforstå tekstens budskap». Dette har hun personlig erfaring med.

Pedersen forteller om sin nevø, Reidar, som mistolket en artikkel på VG.no om hva man bør gjøre om man blir solbrent. «Han trodde det sto toppen i stedet for kroppen, så han smørte inn håret med alovera. Håret hans lukter fortsatt alovera den dag i dag» sier hun og tørker en tåre.

Pedersen er engasjert i kampen for at folk skal lese grundigere
Pedersen er engasjert i kampen for at folk skal lese grundigere

BIT FOR BIT

Deretter anbefaler hun at man skjærer opp teksten i små biter. «Bruk et forstørrelsesglass eller kopier teksten til et Word-dokument slik at du kan endre på skriftstørrelsen. Dette vil gjøre teksten lettleselig». Om du ikke klarer dette selv kan du be en du stoler på til å gjøre det for deg. «Det kan være vanskelig å skjære opp maten, så det er ingen skam i å be om hjelp» sier hun nølende. Hun påpeker at hun er usikker på om sistnevnte setning var ment som en sammenligning.

Les så teksten bit for bit. «Les to setninger av gangen. Sørg for at du får med deg setningenes innhold før du går videre. Min oldemor sa alltid at man burde tygge maten tjue ganger før man svelger den. Jeg tror man kan si det samme om lesing også».

TA PAUSER

Det viktigste man bør gjøre er å ta pauser. «Om det så er kaffepausen på jobben eller bussturen hjem fra jobb, så er det viktig å ta pauser fra lesingen. Stresset som oppstår under lesingen kan medføre ubehag. Du kan for eksempel legge fra deg avisen eller telefonen hvert tiende minutt slik at du kan meditere, sove eller spise nøtter. Da får du tilbake energien før du vet ordet av det». Hun bruker så resten av tiden på å vise hvordan man mediterer. «Det er viktig å ta pause fra pausene» erklærer hun og hever pekefingeren.

COLOURBOX1200931_633

Les vår artikkel om hvordan du tar pauser fra pausene


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s