Deodoranter og samfunnsengasjement

Da var det på tide med enda et «Smil til verden og verden gir deg byllepest»-innlegg. Det har vært for mye fint vær og koseprat i det siste. Om det fortsetter slik så vil den sinte, gamle mannen i meg få et hjerteattakk, og det kan vi ikke ha noe av. Det er på tide at atter en samling av fenomener og utsagn får litt slakt.

48-timers deodoranter

La oss begynne med det trivielle. Deodoranter. Eller for å være litt mer presis: Dem som reklamerer for at de varer i to døgn. En gang i tiden så tok jeg på meg deodoranten hver morgen med plettfri samvittighet. Jeg visste at jeg kom til å gjenta denne rutinen hver dag. Jeg visste at jeg kunne se frem til å ta på godluktende roll-on så fort morgendusjen var overstått. Alt var trygt og forutsigbart.

Så kom 48-timers deodoranten.

Deodoranten som liksom skulle være så mye bedre. Deodoranten som skulle få slutt på alle andre deodoranter (Dette er forresten en referanse til «Krigen som skulle få slutt på alle kriger»). Det neste skrittet i menneskehetens forbrukerhistorie. Moderniteten. Overgangen fra jordbruk til industrisamfunn! *Wooosh*

Noen ganger kan det bli for mye av det gode. Noen ganger kan det som skulle løse alt vise seg å være en forferdelig løsning. Armhulene og nervene mine er i ruiner etter lange perioder med skyttergravskrig, også kjent som bruk av Niveas 48-hour-men-persip-pffffft-Ett eller annet!

"Jeg glemmer å ta på deodorant sånn cirka annenhver dag fordi jeg har gullfiskhukommelse. Gudskjelov for at de utviklet èn som varer i to døgn! Deeeerp"
«Jeg glemmer å ta på deodorant sånn cirka annenhver dag fordi jeg drikker batterisyre til frokost. Gudskjelov for at de utviklet èn som varer i to døgn!»

Død over den som var så glemsk med morgenrutinene at de måtte skape en deo som etset seg fast til armhårene i flere dager. Det har gått kraftig ut over oss «normale». Ikke bare får jeg dårlig samvittighet hver morger for at jeg tar på hvert døgn, og ikke annenhvert. Jeg har også fått mer skjeggvekst.

Det skyldes riktignok at jeg ikke barberer meg like mye som før, men likevel. Buhu! Disse Nivea-jævlene tar ikke hensyn til oss vanedyr. De må bare tilpasse seg folk med gullfiskhukommelse. Hvorfor må vi ha et samfunn hvor man blir belønnet for å være glemsk? *sjekker kalenderen på smarttelefonen* Det er en syk verden vi lever i.

«Hvis du ikke stemmer, så har du ikke rett til å klage»

Om du ikke har hørt det før, så kommer du sikkert til å høre det i en eller annen sammenheng fremover (Det er da tross alt kommunevalg). Gjerne fra de samme folkene som kommer med utsagn som «ungdom nå til dags», «det sto i VG» eller «Send Mullah hjem».

Som med ethvert misledende utsagn, så er det en viss sannhet i dette. En sannhet som har blitt sminket, fordreit og utsatt for X antall operasjoner vel og merke, men dog en sannhet. Om man ikke stemmer, så går man glipp av èn sjanse til å påvirke samfunnets politiske beslutninger.

Men man går ikke glipp av sjansene. Legg merke til forskjellen. Sjansen, sjansene. Utsagnet impliserer at det bare finnes èn måte å påvirke samfunnet på: Gjennom å stemme annenhvert år. Say what? Maken til pseudo-demokratifremmende møkk!

Noen gang hørt om, tja, demonstrasjoner, aktivisme eller leserinnlegg? Medlemsskap i politiske partier? Eller organisasjonsarbeid og *gulp* lobbyvirksomhet? Det er mange veier å gå hvis man ønsker å påvirke politikken nemlig. Er man riktig så flink kan man også ty til samfunnskritisk kunst eller litteratur, som i beste fall kan bidra til samfunnsendringer (Og i verste fall til at du blir en alkoholisert performancekunstner, som har fremført det samme drikke-opp-ølen-trikset i årevis, i protest mot norsk alkoholkultur).

Samfunnsengasjement er noe kan man drive med tjuefire timer i døgnet! Ikke bare under valgdagen. Så det er bare å komme dere ut av valglokalene og få på dere Guy Fawkes-maskene, kamerater! La oss kaste Frp-ere på sjøen så de kan kjenne på kroppen hvordan flyktningene i Middelhavet har det. Er det kjekt å svømme med klærne på, Sandberg?! Ikke? Cry me a river! Mohahahahahah!

P: "Æ e så gla førr at de fant opp 48-timers-deoen" C: "Samme her. Nå har jeg mer tid til å stryke brunskjorten min"
P: «Æ e så gla førr at de fant opp 48-timers-deoen»
C: «Samme her. Nå har jeg mer tid til å stryke brunskjorten om morgenen»

Fornuften: Jarle! Rolig nå. Angripe ballen og ikke spilleren, være saklig, holde seg til poenget, også videre

Okay, okay. Sorry.

I hvert fall. Vi burde heller si «engasjer deg så ofte som mulig, tilegn deg kunnskap om samfunnet og ikke stol blindt på alt du blir fortalt» fremfor dette «kom deg til valglokalet NU!»-våset. Dessuten er ikke alt ved det representative demokratiet så demokratisk som vi skal ha det til, men det skal jeg gå mer inn på en annen gang.

Sånn. Det var alt for denne gang. Takker og bukker.

– Jarle

 

 


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s