Litteraturviter så «Dagsrevyen». Han var ikke fornøyd.

Det kan ikke alltid være lett å lage gode verk hver eneste kveld for en hel befolkning. Spesielt når det som lages bryter viktige regler for narratologi og estetikk.

Dette fikk den kjente litteraturviteren Günther A. S. Berger merke da han så en nyhetsreportasje på Dagsrevyen for noen uker siden.

article-2037077-0DE2567200000578-891_233x259
Günther A. S. Berger

Nyhetsreportasjen tok blant annet for seg været, COP21 og flyktningsituasjonen, hvorav alle inneholdt fatale feil. «Dette var en pinlig opplevelse» sier Berger.

Han ramser opp feilene fra skriveblokken sin. Reporteren har en kjedelig fortellerstemme. Sportsinnslagene er repeterende og påtrengte. Beskrivelsen av været mangler en rød tråd, en spenningskurve og den ironiske distansen som hører med postmoderne tekster. «Det er som å lese litteratur for barn. Språket er simpelt og plottet for skriveglede. Det er bare en barnebokforfatter eller NRK-journalist som kan kalle noe så dramatisk som naturkreftene for Været i Midt-Norge. Været i Midt-Norge og Franklin lærer å lese er bare to sider av samme sak spør du meg».

Av alle de fatale feilene så er det fortellerteknikken og fokuset som er mest kritikkverdig. «Bruken av tredjeperson er helt på jordet. Gode litterære verk bør inneholde komplekse karakterer og skildringer av protagonistens psyke, ikke tafatte «nøytrale» gjensiteringer av «virkeligheten» sier han bestemt. «I tillegg vil jeg se et dystopisk, sosialrealistisk univers hvor fossilt brennstoff og konsum tyter ut av ræven på et militærindustrielt kompleks. Dette COP21-fjaset er jo bare druknet i lykkerus og husmorporno!»

dagsrevyen_oct2009a

Flere og flere har fått øynene opp for litterær latskap i media. På nettsiden SloppyFiction kan seerne kommentere og påpeke feil i nyhetstekster. NRK får blant annet kritikk for sine ensidige moralske standpunkt og todimensjonale karakterer.

I likhet med Dagbladet, VG, Aftenposten og en rekke andre novelleserier, så har den fått karakteren «Billigprodusert kioskroman» av leserne. TV2 Nyhetene får kritikk for sin dikotomiske fortellerstil, men den får ros for sin underholdningsverdi og utallige reklamepauser, og har dermed fått karakteren «kinopopkorn».

 

 


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s