Ekspertenes slanketips: Putt eddik i maten og la deg inspirere av Gududulla-stammen!

Iverksettelsen av nyttårsforsettene er i gang for lengst, med alle utfordringene det medfører. Statistikk – fra noen som har greie på det – viser at 9 av 10 nordmenn opplever nyttårsforsettene som brysomme.

Det mest utbredte nyttårsforsettet er ønsket om å gå ned i vekt. Mange opplever dessverre dette som svært vanskelig. Ifølge en rapport fra Senteret for Landeplager og kollektive traumer (SLK), så vil 3 av 8 gi opp på slankemålene sine.

f075d5cb3137ec7d9bad9c25ff53ed2b
Innholdsløs graf som får artikkelen til å fremstå som informativ

Heldigvis har vi med oss et ekspertpanel på slanking og nyttårsforsetter. Panelet består av antropologen Karl Stoltenberg, sofapsykologen Herman V. Talt og ernæringsfysiologen Gudrun Schlurpentorf.

stock-photo-three-enthusiastic-scientists-or-doctors-giving-a-big-thumbsup-happy-they-have-had-a-54486466
Karl, Herman og Gudrun

Sammen skal de dele sine råd om alt fra hvordan man knyter treningsskoene til hva som bør gjøres med jævlene barna mens du finner deg selv på treningssenteret.

Schlurpentorf anbefaler at man putter eddik i alt man spiser. Kroppen handler ut fra positive og negative assosiasjoner, sier Schlurpentorf. Dersom du drukner alle måltidene dine i eddik, så vil kroppen etterhvert assosiere mat med noe negativt. Dette vil forhåpentligvis føre til at du slutter å spise.

Stoltenberg er ikke enig i Schlurpentorf sitt forslag: «Ikke brenn tid på å analysere din egen adferd. Utnytt sosial kontroll for alt den er verdt!». Han anbefaler at du lar deg inspirere av livsstilen til Godududulla-stammen. Stoltenberg kom i kontakt med denne stammen da han gjorde feltarbeid vest for Amazonaselven fra 1998 til 2007.

armchair
Karl under feltarbeidet i 2001

«Godudulla-stammens medlemmer er veltrente og de har et noe spesielt forhold til matinntak», meddeler han. Dette skyldes blant annet at de tilber Xuxaos-guden, guden for Optimisme, Energi og Velvære. Stammemedlemmene tror at man kommer nærmere Xuxaos ved å sulte og være i bevegelse.

Når et stammemedlem hviler for lenge eller spiser for mye quinoa-grøt, så vil resten av stammen piske medlemmet til blods. Vedkommende vil så fortelle seg selv at han eller henne er et selvstendig individ med ansvar for egen helse, for så å begynne å jogge i Frognerparken regnskogen.

«Dette kan virke noe absurd fra et vestlig perspektiv, men det gir mening om man analyserer det fra et psykologisk ståsted», sier V. Talt. Når man utsettes for smerte, ubehag eller langvarig sult, så kan det hende at kroppen slipper ut endorfiner, også kjent som kroppens naturlige lykkerus.

Enkelte rasjonaliserer denne opplevelsen, og noen reagerer med å konstruere en tro eller et verdisyn. Dette er noe av forklaringen på hvorfor mennesker driver med selvskading eller blir fakirer.

«Det kan altså virke som at Godudulla-stammen, eller turgåere for den del, har gjort aktivitetene sine om til en kompleks og sammensatt religion» konkluderer Stoltenberg og V. Talt.

Spørsmålet er hvordan man kan overføre Godudulla-stammens livsstil over til norske vilkår. Ekspertenes råd er at man oppretter en treningsgruppe. Be deretter alle medlemmene kjøpe hvert sitt spanskrør, og bruk dem på slappe medlemmer.

«Den menneskelige hjerne er svært dårlig til å tolke årsakssammenhenger, bare så det er sagt», tilføyer V. Talt. «Ett eksempel på dette er det psykologiske fenomenet confirmation bias – trangen til å oppsøke informasjon som bekrefter dine fordommer. Journalister eller bloggere sine beskrivelser av kroppen, hjernen eller etniske grupper bør derfor tas med en klype salt».

«Nå er du belærende igjen Herman», sier Gudrun. «Skulle nesten tro at du var talerøret til en blogger som hater sykkelhjelmer«. «Foreldrene mine glemte meg igjen på fjellet som barn, og siden har jeg ikke vært den samme», svarer Herman.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s