Dagens nyord

Her en dagen så kom jeg over en fantastisk blogg, The Dictionary of Obscure Sorrows, som i bunn og grunn er en engelskspråklig ordbok bestående av oppdiktede nyord.

Ett eksempel på noen av disse oppdiktede nyordene er: «lilo (n), a friendship that can lie dormant for years only to pick right back up instantly, as if no time had passed since you last saw each other«.

Bloggen/bloggeren er helt genial og jeg er stormforelsket i bloggens overordnede konsept, å finne opp nye ord og begreper for ulike psykologiske og sosiale fenomener.

Så vidt jeg vet så finnes det ikke en tilsvarende blogg på norsk. Det nærmeste man kommer en norsk variant er Språkrådets årlige kunngjøring av årets ord, som er en sørgelig og lite sammenlignbar erstatning.

Konseptet er for kult til at bare engelsktalende skal få kose seg med det, så jeg kommer dermed til å lage en norsk blåkopi på min blogg. Heretter skal jeg dikte opp nye ord for tilværelsens utallige opplevelser, nyanser, fasetter og tilstander! 😀

Hvis jeg mot formodning skulle dikte opp ord som allerede er i bruk, så si gjerne ifra slik at jeg ikke tar æren for andres arbeid.

I hvert fall. Noen av dagens nyord er etterkommere av ordet «sosiale antenner», og byr på noen mer utfyllende metaforer for utfordringene rundt sosialt samspill.

Ordet «sosiale antenner» er en nyttig, men unyansert metafor, som ikke fanger opp de ulike aspektene ved det å ha eller mangle sosiale ferdigheter.

Menneskeheten er en mangfoldig flokk bestående av et rikt spekter av personlighetstyper og ulike måter å kommunisere på. Derfor er det på sin plass at vi får inn flere og mer nyanserte metaforer for manglende sosiale ferdigheter.

DAGENS NYORD

Sosial ryggesensor (substantiv): Evnen til å vurdere hvorvidt egen væremåte er til bry, og fange opp signaler på at man rygger over andres behov. Synonymer: Ømfintlighet, kontekstfølsomhet, berøringsangst.

Eksempel: «Petter brukte hele middagsbesøket på å dele sine betrakninger om hvilken analkløekrem som var best, og overså gjestenes avbrytelser og forsøk på å skifte tema. Selv da Andreas, Petters samboer, drepte ham med blikket så fortsatte han å snakke. Måtte den sosiale ryggesensoren hans på service igjen?».

Eksempel 2: «Ruben korrigerte seg selv hver gang han sa noe som kunne tolkes som støtende. Hans fininnstilte sosiale ryggesensor peip for den minste ting, noe som gjorde Rubens tilværelse uutholdelig. Når skulle han gi seg selv litt pusterom?».

«Bare sigger her jeg. Ryggesensoren er fortsatt på service».

Sosiale blinklys (substantiv): Evnen til å formidle egne meninger og behov på en tydelig og lettfattelig måte, slik at andre sosiale trafikanter får en klar pekepinn på hvor du vil. Synonymer: sosial refleksvest, tydelighet, åpenhet.

Eksempel: «I stedet for å si klart ifra om at Petter burde gi ordet til de andre gjestene, så forsøkte Andreas å gi Petter kryptiske hint. Senere på kvelden da gjestene hadde gått, så tok Andreas oppvasken på kjøkkenet mens det kokte inni ham. «Går det bra?» spurte Petter nølende. Andreas svarte ikke. Petter burde da se mine behov, tenkte han for seg selv.

Hvis Andreas bare hadde brukt sine sosiale blinklys framfor å forvente at Petter burde være tankeleser, så kunne Petter fått en ryddig forklaring på hvorfor kvelden hadde vært en katastrofe».

Tutesnakke (verb): Høylytt og overtydelig snakking som oppleves som overdøvende og belærende.

Eksempel: «Preben og Amir satt ved lunsjbordet og forsøkte å finne tonen. ‘Du kan dessverre ikke få smake på skiven min. Den inneholder SVINEKJØTT’ sa Preben og pekte advarende på skinken. Amir, som var født og oppvokst i Norge, syntes at Preben tutesnakket.

Søppelbable (verb): Å fylle samtalen med gjentakende og unødig plapring ut av en frykt for kvelende stillhet. Synonymer: Munndiaré

Eksempel: Dorthe kommenterte været for tolvte gang på rad og snakket om at hun ønsket seg seg sol og sommer. Så søppelbablet hun om at det kanskje var på tide å kjøpe solkrem, helst faktor 30 for hennes sarte hud, bare sånn hvis det plutselig skulle bli fint vær neste uke når hun skulle på fjelltur med Anne-Turid, som skulle tipse henne om gode turområder for bærplukking.

Adrian, hennes nedsnødde tenåringssønn, var for opphengt i mobilen til å ense morens uro. Begge ventet på at verkstedet skulle bli ferdige med deres sosiale ryggesensorer.

Slaskeslurper (substantiv): En person som melker en idé eller vits for alt den er verdt, og som ikke skjønner at folk begynner å bli lei av vedkommendes manglende kreativitet. Litt som en irriterende Starbucks-kunde som skal slurpe i seg hver eneste dråpe av frappuccinoen.

Eksempel: «Jarle insisterte på å bruke ryggesensormetaforen gjennom hele foredraget om sosiale ferdigheter. Var han på vei til å bli en slaskeslurper? Han trøstet seg med at det fantes langt verre slaskeslurpere, der iblant halve Hollywood og store deler av den norske reklamebransjen».

Eksempel 2: Første gangen Gunnar lot som om bananen var en penis, så var det pittelitt morsomt. Nå hadde det gått to måneder og Linda hadde fått bananpenis-vitsen opp til halsen. Hvorfor måtte hun dele kontor med en slik slaskeslurper?

«NÅ HOLDER DET, GUNNAR! Det er ikke morsomt lengre, din slaskeslurper»

Det var alt for i dag. Flere nyord kommer snart. Vi snakkes!

Reklame

3 kommentarer om “Dagens nyord

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s