Dagens nyord: Værkrenket

Da var det på an igjen med flere gøyale ord. Denne gangen er ikke ordene basert på et spesifikt tema slik de var i forrige innlegg, så dagens nyord er en salig blanding av diverse temaer.

Hvis du ønsker en forklaring på hva som er konseptet bak «Dagens ord», så kan du trykke her.

DAGENS NYORD

Værkrenket (adjektiv): Den bitende oppfattelsen av at været er ute etter å såre deg, akkurat deg, som om naturen er en ansamling av viljestyrte prosesser. Synonymer; besjeling, personifikasjon.

Eksempel: «Bertil var forberedt på Bergens regnbyger, men ingen hadde advart ham om den sure, kalde høstvinden man kunne møte på langs sykkelstien. Vinden blåste av ham brillene slik at han kræsjet med sykkelen og skrapte opp kneet. Da han reiste seg opp så var han klissvåt og utrolig værkrenket. Deretter hevet han knyttneven mot himmelen og sa: ‘Hva har du imot meg?! Jeg resirkulerer, jeg kjører kjøttfri mandag og jeg gjør alt i min makt for at du ikke skal rammes av klimaendringer. Bortskjemte drittunge!'»

Dette var én av de fantastiske dagene hvor Nora kjente seg chill og gløv

Gløv (adjektiv): Opplevelsen av å være fornøyd, avslappet, fraværende og en smule søvnig på én og samme tid, samtidig som kavet etter å være produktiv har blitt lagt på hyllen.

Eksempel: «Nora fikk ikke med seg hva som ble sagt på tv-en fordi hun var sliten etter en lang dag på fjellet, men det gikk fint. Verden gikk ikke under om hun var likeglad og gløv, og hun hadde uansett sett den episoden av ‘New Girl’ før».

Fasafusjon (substantiv): Erkjennelsen av at virkelighetens ulike nyanser, lag og fortolkningsmåter foregår parallelt, kombinert med uvissheten over om fortiden reproduseres i nåtiden eller om nåtiden omskriver fortolkningen av fortiden.

Eksempel: På nattestid så ble Akasi ofte holdt våken av en kvernene fasafusjon. Doktorgraden i sosiologi som hun tok ved universitetet i Ghana, og alle diskusjonene hun hadde hatt med sin gode kjemikervenn Kojo, hadde gjort henne for tverrfaglig.

Hun vekslet stadig mellom å tenke på postkolonial teori og diskursanalyse på den ene siden, og kjemiske prosesser på molekylært nivå på den andre. Dessuten dvelte hun over om hun holdt på å bli som sin mor, som alltid skulle dobbeltsjekke om noe stemte opptil trettisyv ganger.

Butring (verb): Syrlig og bitter ventilering med en undertone av skuffelse og meningstap.

Eksempel: Etter at sønnen hans døde i Afghanistankrigen i 2010 hadde Thorvald begynt å drikke seg full på den lokale puben hver fredagskveld, der tiden stort sett gikk til å butre om forsvaret og vestlig stormaktspolitikk til bartenderen.

Bartenderen syntes at det var slitsomt å høre på all den usammenhengende butringen, men han forsto samtidig at det ikke kunne være lett å være Thorvald.

Håper dagens ord var noenlunde treffende! På gjensyn kjære leser 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s