Dagens nyord: Metakoptertur

I dag er det bare ett nyord som står på agendaen. Dagens nyord er farget av at jeg digger det meste som er knyttet til ordet meta, der iblant metakommunikasjon, og at jeg har fått sansen for mindfulness meditasjon.

DAGENS NYORD

Metakoptertur (substantiv):

1. Retorisk virkemiddel hvor avsender viser til debattsituasjonens metanivå, eller andre overordnede forhold som ikke er direkte knyttet til diskusjonstemaet. Avsender «flyr» bort fra sakens kjerne og tar mottaker med på en reise over et metalandskap.

Konteksten avgjør hvorvidt virkemiddelet er en konstruktiv nyansering, en avsporing eller en hersketeknikk. Beslektede begreper; whataboutism, avledningsmanøver, digresjon.

Eksempel a): «Pierre, den franske utvekslingsstudenten, spurte sine norske venner rundt middagsbordet om hvorfor nordmenn tilsynelatende var så konfliktskye.

‘Åh! Dette kan jeg svare på!’ svarte Solveig begeistret. ‘Vi hadde om dette i sosiologiforelesningen. La meg ta deg med på en metakoptertur over det norske arbeidslivet. Én av nøkkelingrediensene i den nordiske modellen er en høy grad av konsensuskultur, derav den norske berøringsangsten.

Pierre så ut som et stort spørsmålstegn. Han kunne verken norsk eller sosiologsk (ett nyord jeg skal komme tilbake til). Solveig innså at hennes iver etter å dele kunnskapen sin hadde overstyrt lytteferdighetene hennes.

Eksempel b): «Midt under debatten om rasisme i Norge, så dro Endre på en metakoptertur. Først angrep han måten antirasister diskuterte rasisme på, som om debatten hadde behov for ytterligere metakommunikasjon. Så påpekte han at rasismen i Norge var ingenting i forhold til rasismen i Saudi-Arabia.

‘Spar meg for dine avsporende metakopterturer, Endre, og la oss heller fokusere på om det er beviselig sant at rasisme forekommer i Norge, noe det er’ svarte Lotte. ‘Fokuset bør være på om vi har kapasitet til å bekjempe rasismen som finnes i Norge, noe vi har, ikke om Norge ligger an til å vinne VM i minst rasisme».

Du kan legge vekk historieboken om Nazi-Tyskland, Endre. Selvfølgelig har rasismen bedret seg siden 1940-tallet, men hva har det med saken å gjøre? Hvis vi skulle kjørt den samme logikken med teknologiutvikling, at et system ikke skal bedres om den er bedre enn fortidens, så hadde menneskeheten sittet fast i oldtiden.

Eksempel c): «Børre på 17 år var lei av at norsklærer Kjersti snakket til ham som om han var en liten drittunge. I dag var dagen hvor han endelig skulle sette ned foten.

I storefri så tutesnakket Kjersti til ham om viktigheten av å spise fullkorn hvis man skulle ha en optimal helse. Børre svarte: ‘Jeg vet faktisk hva som er greien med fullkorn. Såpass har jeg fått med meg. Moren min er ernæringsfysiolog!’.

Kjersti lo hånlig og sa: ‘Børre da. Jeg har vært lærer i 30 år! Tror du ikke at jeg gjenkjenner én forvirret tenåring som neglisjerer sine grunnleggende behov når jeg ser det?».

‘Den metakopterturen var en hersketeknikk, Kjersti!’ påpekte Børre bestemt».

2. Livsmestringsstrategi hvor man observerer tanker, følelser og opplevelser med et nøytralt og undrende «ovenfra og ned»-perspektiv, som om man observerer et terreng mens man sitter i passasjersetet i et flyvende helikopter.

I stedet for å identifisere seg med tankene og følelsene, så observerer man sistnevnte med undring og aksept. Beslektede begreper: Metakognisjon, mindfulness.

Eksempel: «Stein og Adeeb var begge førsteårsstudenter på psykologistudiet, og hver tirsdag så gikk de tur i Ekebergparken hvor de snakket om alt mellom himmel og jord.

‘I det siste så har jeg kjent på så mange negative tanker og følelser, og det begynner å bli litt overveldende’ sa Stein. ‘Jeg prøver å utfordre mine negative automatiserte tanker ved hjelp av rasjonelle motargumenter og positivt selvsnakk, men jeg ender bare opp med å gruble mer. Hva skal jeg gjøre?’.

Adeeb så rolig på ham og sa: ‘Jeg synes at du skal ta deg en metakoptertur jeg’.

Metakoptertur?! Hva i alle dager er det?’ spurte Stein.

Adeeb utbroderte: ‘Vet ikke helt hvordan jeg skal forklare det. Leste om mindfulness her en dagen, som fikk meg til å tenke på dette med å ha et overordnet blikk på tankene sine.

La oss si at tankestrømmen din er et landskap, at selvverdien er passasjeren i et helikopter som flyr over landskapet og at bevisstheten er helikopterpiloten. Ville du sagt at du ER landskapet bare fordi du kan se det foran deg?’.

‘Nei, selvfølgelig ikke’ svarte Stein.

‘Nettopp!’ påpekte Adeeb. ‘De tre fenomenene – selvverdi, bevissthet og tankestrøm – er adskilte. På samme måte som at helikopterpiloten, passasjeren og landskapet er adskilte enheter. Du er ikke tankene eller bevisstheten din. Men det kan virke slik når helikopteret står strandet på bakken, og du har landskapet oppi fleisen.

Bevisstheten er en eller annen sulikk som tilfeldigvis jobbet på helikopterplattformen den dagen du, selvverdien din, kom til. Og arv og miljø sto for opplæringen av bevisstheten din.

Tanker er bare summen av opplevelser, nervesignaler, kognisjoner, arv og miljø, pluss en rekke andre faktorer. Og tankene er også noe som dukker tilfeldig opp i bevisstheten din, litt som at landskapet dukker tilfeldig opp foran helikopteret’ .

‘Kanskje du bare skal ta en metakoptertur over tankene dine, i stedet for å stå på bakken og krangle med dem som om de er identitetsmarkører? Fly opp med helikopteret, min venn, fly opp!

Hvorfor argumentere mot noe du ikke er? I går så dukket tanken om at jeg kanskje burde ha blitt ballettdanser opp i bevisstheten min. Og jeg har aldri rørt en ballettsko for å si det sånn. Betyr dette at jeg er en ballettdanser, eller var tanken bare en tilfeldig illusjon som poppet opp?’

‘Godt poeng. Selv om du brukte litt vel mye energi på å si at jeg burde ha et overordnet blikk på tankene mine, så gir det mening.’ sa Stein. ‘Og du trenger ikke å gjenta standardfrasen din om at jeg skal ta rådet ditt med en klype salt fordi du går førsteåret på psykologi. Jeg skal oppsøke studentpsykologen eller fastlegen om situasjonen skulle bli verre. Du kan ta det helt med ro’

Takk for din oppmerksomhet og på gjensyn 😀


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s