Dagens nyord: Glaksufori

Her er dagens bolk med oppdiktede nyord 🙂 Håper det smaker.

DAGENS NYORD

Glaksufori (substantiv): Eimen av optimisme og framtidshåp som brer seg over tilværelsen under og/eller etter en sosial sammenkomst.

Eksempel: «På veien hjem fra festen kjente Lars på en sterk glaksufori. Han var positivt overrasket over hvor rause og hyggelige vennene til verten var, og tenk, Martine hadde til og med bakt hele tre sjokoladekaker! Kanskje livet ikke var så ille allikevel».

Stemningen var glaksuforisk


Revlimnose (substantiv): Bevisstheten over at samfunnsordenen er en flyktig og feilbarlig konstruksjon med en utløpsdato.

Eksempel: «Da Truls var ferdig med historieboken om føydaltiden, så ble han rammet av revlimnose. Var det mulig at også den nåværende samfunnsordenen, hyperglobaliseringen, ville forsvinne én dag? Ville framtidige generasjoner se tilbake på hans levetid, og tenke ‘hvorfor i all verden holdt våre forfedre på slik?'».

«All that is solid melts into air» – Karl Marx


Xtlåæ: En sjelden muskelsykdom som rammer 0,2 % av dvergpapegøyepopulasjonen av arten duscus kokokias.

Ordet og sykdommen ble diktet opp i hu og hast av Aschehoug sitt ordbokforlag fordi en fanatisk Scrabble-spiller truet med å skyte forlagsredaktørens datter. Kan gi opptil 60 poeng i Scrabble.

Eksempel: «De to brødrene Morten og Laurits spilte Scrabble på hytten. ‘Yes! Jeg leder!’ sa Morten til Laurits. ‘Med mindre du finner et ord som gir over 40 poeng, så kommer jeg til å vinne. Da er det din tur’ .

Laurits hamret knyttneven i bordet. Han hadde gjort alt han kunne for å bli verdens beste Scrabble-spiller, og likevel så holdt Morten på å vinne igjen. Bokstavene foran ham var helt ubrukelige.

Hvorfor straffet det seg å være lovlydig og hardtarbeidende? Man må visst spille skittent for å komme seg til toppen, tenkte han.

Så kom Laurits på noe. Han begynte å legge bokstavbrikkene sine på brettet. ‘X… T… L… Å… Æ. Xtlåæ! Fantastisk! Det blir 50 poeng det’ utbrøt Laurits.

‘For siste gang, Laurits. Hvis ordet ikke står i ordboken så er det ikke gyldig!» bjeffet Morten.

‘Jeg lover at ordet står i ordboken! Ikke ordboken man finner på nettet vel og merke, men ordboken i papirformat’ sa Laurits. ‘Bare gi meg tjuefire timer så skal jeg bevise det!’

‘Tjuefire timer? Det blir alt for lenge! Jeg vet at din aller største drøm er å vinne over meg i Scrabble, men er det nødvendig å ta det så seriøst?’ spurte Morten.

‘Vær så snill, bruttern. La meg bevise det for deg’ bønnfalte Laurits’. ‘Greit! Men dette blir siste gangen vi spiller Scrabble’ sa Morten. ‘Du er verdens dårligste taper’.

Laurits reiste seg opp for så å hente jakthaglen i våpenskapet i boden. ‘Hva i alle dager skal du med jakthaglen?!’ ropte Morten etter Laurits, som løp iherdig mot bilen.

Laurits kom tilbake dagen etter med en rykende fersk ordbok.

‘SE HER!’ sa Laurits og viste fram ordet i ordboken. ‘Redaktøren har til og med stemplet ordet med sitt eget stempel fordi ordet er så, øh, viktig’

‘Jøss, da vant du da’ sa Morten forbauset. ‘Forresten, ordboken ser veldig ny og fin ut. Kommer den rett fra forlaget? Og hvordan fikk du tak i redaktørens stempel?'».

«Til Aschehougs ordbokredaktør. Jeg har datteren din og en fulladet jakthagle. Hvis du ikke innfører ordet ‘xtlåæ’ i ordboken innen 12 timer, og stempler det med ditt private stempel, så… skal jeg sørge for at papegøyen hennes får Xtlåæ»


– Takk for meg og på gjensyn! 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s