Dagens nyord: Facebook-informant

Heisann hoppsann! 😀 Til tross for en nokså hektisk uke har jeg klart å føde noen nyord. Forhåpentligvis så fanger ordene opp noen av livsutfordringene vi unge «halvstuderte røvere» kan møte på.

DAGENS NYORD

Stalker Posts FB - 2yamaha.com

Facebook-informant (substantiv): Eufemisme for betegnelsen «Facebook-stalker». Et Facebook-medlem som sanker informasjon om andre Facebook-medlemmer i håp om at myndighetene en dag vil få bruk for informasjonen.

Eksempel: ‘Nå har du stalket Ingrid på Facebook i tre måneder’ sa Hilde til sin sønn Trond, som stort sett hadde sittet foran PC-en på gutterommet siden det ble slutt mellom han og eksen Ingrid.

‘Jeg stalker ikke, mamma’ sa Trond i protest. ‘Jeg er en Facebook-informant. Ingrid har likt Facebook-sidene til DDE og tv-serien «Le Bureau», noe som er veldig atypisk. Hva hvis hun planlegger en terroraksjon? KRIPOS kan sikkert få nytte av denne informasjonen’.

The Dunning–Kruger Effect |


Dukrunostiker (substantiv): En person som er kjent med Dunning Kruger-effekten, og som dessuten er trent opp i kritisk tenkning og akademisk ydmykhet, men som likevel overvurderer sin egen kompetanse.

Eksempel: Sigurd var en tvilende dukrunostiker. Han var smertelig klar over at han fortsatt hadde mye å lære, og at bachelorgraden hans i sosialantropologi ikke kvalifiserte ham til å diagnostisere andre.

Likevel så var han temmelig sikker på at naboens bjeffende hund hadde en personlighetsforstyrrelse og et rusproblem.

Hvis jeg bare hadde vært oljesjeik og ikke en stakkarslig aksjemegler, tenkte Jonas mens han vasset i en kloakk av reklamebrosjyrer og nisjissisme.

Nisjissisme (substantiv): Troen på at du er utilstrekkelig eller mindreverdig om du ikke passer inn i en snever sosioøkonomisk eller kulturell nisje.

Eksempel: Samtaletemaet under lunsjen var hvordan handelstanden oppfordret til nisjissisme. ‘Jeg pleide å kjenne på mye selvforakt over at jeg ikke bodde i en penthouseleilighet i Beverly Hills’ sa Lotte. ‘Men det løste seg da jeg avinstallerte Instagram’.

Eksempel 2: ‘Nå må du ikke være så nisjissistisk‘ sa Khurram til Lars-Gunnar som var skuffet over at han bare hadde en bachelorgrad. ‘Hva så om du ikke har en doktorgrad i kvantefysikk? Ifølge SSB sine tall fra 2010 så tok bare 0,4 % av alle studenter en doktorgrad’.


– Det var alt for i dag. Sjallabais!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s