Dagens nyord: Anekdorist

Güten tag!

Dagens nyord er basert på alle de ulike frustrasjonskildene som kan oppstå under en diskusjon, om det så er samtalen under et middagsselskap eller en intens debatt om det politiske landskapet.

Det bør merkes at nyordene baserer seg på sosiale uvaner som også jeg begår. Formålet er ikke å henge ut enkeltskjebner, men å fremheve at vi alle – deriblant meg – er en gjeng med klønete og overhøytidelige bavianer.

Min forakt for menneskeheten og meg selv inkluderer alle, og er ikke-diskriminerende, raus og glutenfri! (Og ja, det går fint med meg. Ha litt humor da).

DAGENS NYORD

Anekdorist (substantiv): En debattant som terroriserer faglige diskusjoner med påståelige anekdoter.

Eksempel: Midt under forelesningen om koblingen mellom sosioøkonomisk status og psykisk helse, ble Roger plutselig veldig bastant.

Han reiste seg opp og sa: «Hva er dette for noe våseforskning? Jeg vokste opp med en alkoholisert, arbeidsledig alenemor og se på meg nå. Jeg er en livsglad og psykisk stabil møteplager som møter opp på forelesninger i emner jeg ikke studerer!».

Alle i rommet kastet hver sin metodebok på Roger. «Kom deg ut din irrelevante anekdorist» svarte foreleseren, «og kom ikke tilbake før du har funnet solid empiri som underbygger hypotesen din! Vi forhandler ikke med anekdorister» .

Forsker: Her er enda et studie som bekrefter koblingen mellom røyking og økt aldring. Anekdorist: Min mor røykte en tjuepakning hver dag og hun ble 102! Photo by bongkarn thanyakij on Pexels.com


Megpropos (substantiv): En digresjon som fører samtalen over på ditt eget ve og vel.

Eksempel:
«Jeg har det litt tungt i dag» sa Kalle til Rasmus.

«Megpropos å ha en dårlig dag» utbrøt Rasmus. «Jeg så en Netflix-dokumentar om depresjon i går mens jeg koste meg med sjokolade. Sjokolade er sykt digg altså! Kanskje jeg skal kjøpe enda en sjokoladeplate når jeg kommer hjem?»

Kompleksubasjon (substantiv): Gjentakende og unødige påminnelser på at diskusjonstemaet er komplekst.

Eksempel: Temaet for ukens episode av «Debatten» var Norges EØS-medlemskap.

Tone-Lise: «Først vil jeg bare si at samfunnsøkonomi er veldig komplekst, og at vi bør ta høyde for kompleksitetens kompleksitet»

Fredrik Solvang: «Dette er femte gangen du understreker at samfunnsøkonomi er komplekst. Kan du slutte med kompleksubasjonen
og heller komme med noen argumenter?».

Undertekstlighet/undertekstlig (substantiv/adjektiv): Å være så opphengt i situasjonens psykologiske eller samfunnsmessige undertekst, at man ikke får med seg hva som faktisk blir sagt.

Eksempel: Ekteskapet holdt på å ryke på grunn av parets forkjærlighet for undertekstlighet.

«Hei kjære» sa Ingunn til Torgeir for så å kysse ham på kinnet.
Torgeir sukket og svarte: «Når du sier det på den måten så føler jeg at du snakker til meg som om du er min mor»

Ingunn dekket til ansiktet med hendene mens hun snakket. «Du er så undertekstlig, Torgeir! Slutt å sammenligne meg med din mor! Må du dikte opp undertekst hele tiden? Hvorfor må alt psykologiseres nå til dags?!»

«Der kom samfunnsanalysen ja» bjeffet Torgeir. «Som vanlig så måtte du koble ytringen min til samfunnsforholdene framfor å sette deg inn i hva jeg mente. Det er DU som er undertekstlig

Mannen: «Mmmm… Håret ditt lukter karamell… som får meg til å tenke på at søtsaker er en medvirkende årsak til fedmeepidemien, samt at 1 av 4 amerikanere er overvektige». Damen: «Kutt ut med undertekstligheten og kyss meg, din nerd». Photo by Mateus Souza on Pexels.com


Monialog (substantiv): En såkalt dialog hvor to eller flere personer holder hver sin monolog i samme rom.

Eksempel: Som vanlig så var middagsselskapet en eneste stor monialog. Gudrun skrøt av sitt engasjement for resirkulering samtidig som Åsmund søppelbablet om sin nye karbonsykkel. Ivar satt mellom dem og forsøkte å få med seg hva alle sa, som om han byttet iherdig mellom flere tv-kanaler.

Møteleder: «Fint hvis vi kan gi oss med monialogene og heller fokusere på sakslisten». Resten av møtet: «Men ja, så kom Gudrun midt oppi, åh fint med sommerkjoler da, blablabla, jøss hvem kjøpte twist?» Photo by fauxels on Pexels.com

Det var alt for i dag. Me sjåast! 😀


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s