Hverdagshomofobien

I dag har jeg lyst til å ventilere om hverdagshomofobi, som utgjør de mer uskyldige og normaliserte formene for homofobi.

Altså klønete forskjellsbehanding som ikke er vondt ment, og som skyldes menneskelige feil.

Å være skeiv i dagens samfunn er stort sett ganske kjekt (For min egen del vel og merke!). Takket være homobevegelsens innsats, blir jeg som regel møtt med folkeskikk hvis legningen min blir et tema.

Når det er sagt kan heterofile snakke til meg som om jeg er en rubixkube, en finurlig utfordring som skal løses og forstås av andre. Noen heterofile snakker til og ikke med.

Som heterofil er det opp til meg å finne en forklaring på denne fargerike gåten! Photo by Pixabay on Pexels.com


Dette skjer ofte når heterofile legger ut om sine teorier om skeive, gjerne med en holdning om at jeg er en norsklærer som gir dem klistremerke hvis de svarer rett.

Heterofile med overdådig berøringsangst går også i den samme fellen. «GUD så vanskelig dette er! Vi må passe oss for hva vi kan si rundt homoen!».

VELDIG BRA at du prøver å vise hensyn, fortsett med det, men det er ikke snakk om en nøtteallergi. Jeg må ikke på legevakten om du trår feil. Pust med magen og finn den gylne middelveien, kjære deg!

Jeg, og andre skeive, kan bli omtalt som om skeive er en ensartet gruppe med identiske holdninger. Eksempelvis når det stilles velmente spørsmål som «Er det sant at dere i homomiljøet [Sett inn en stereotypisk påstand om sex eller kroppspress]

Altså, jeg kan så vidt huske hvor jeg legger nøklene, og så forventer du at jeg skal uttale meg på vegne av tusenvis av personer jeg aldri har møtt? Hva skjedde med alt snakket om kildekritikk og ansvar for egen læring?!

Er det sant at dere heterofile stadig oppsøker parterapi? Photo by Polina Zimmerman on Pexels.com


En sjelden gang iblant møter jeg på negative og positive fordommer. Som da guttegjengen på treningssenteret brukte homo som skjellsord for noen uker siden. «Faen så GAY da, gutta!».

Faen så hetero det er å gjøre minoriteter til syndebukker for egen misnøye.

De positive fordommene uttrykkes gjennom velmenende generaliseringer, som for eksempel:  

«DERE homofile er så nusselige og flinke på girl-talks!»
 
«DERE homofile er så perfeksjonistiske og opphengt i kosmetikk»

Jeg har også opplevd at enkelte forventer at jeg bør ha en viss personlighet fordi jeg er skeiv. Typ «Er du homo?! Så gøy! Da burde du jo være sprudlende og kunngjøre legningen din til enhver tid! Vær stolt av den du er!»

I etterpåklokskapens lys burde jeg ha svart med: «Så du er heterofil? Fantastisk! Da burde du være livstrøtt og bekymret for om du får barnehageplass! Stå for den du er!».

Så du er heterofil?! Så kult! Da burde du være deg selv og legge ut om feminisme og Jordan Peterson! Vær stolt! Photo by fauxels on Pexels.com


En fordom er en fordom om den så er velment eller fiendtlig. Overdådig generalisering er problematisk, uavhengig av om generaliseringen er positivt eller negativt ladet.

Ved å generalisere reduserer man mennesket til en todimensjonal pappfigur. Fokuset rettes mot én enkelt identitetsmarkør, framfor sammensetningen av flere identiteter.

Hvordan ville du følt deg hvis jeg sa, «DERE heteroamøber er så flinke til å overbefolke jordkloden»? Om du kjente rykninger i krenkerefleksen bør du hente fram et speil.

DERE heterofile er så flinke til å ha gudskomplekser. Og jeg kan ikke få nok av deres homofobe verdensbilder! Photo by Pixabay on Pexels.com


Greit nok, å generalisere er svært menneskelig. Alle trår feil i ny og ne og ingen er tankelesende supermennesker.

Men det er ikke urimelig å forvente at DERE heterofile kutter ned på synsingen. Ta heller stolthet i at du er uviten og utilstrekkelig.

Oppfør deg som en 80-åring som skal lære å bruke en pc for første gang når du omgås skeive, eller andre minoriteter for den del. Spør, vær dum og ha det gøy, men ikke glem å snakke MED!

Ved å erkjenne at du er en sårbar idiot vil du innse at du har mer til felles med skeive enn du tror. Egentlig er vi ganske dumme hele gjengen.

Det finnes ikke noe oss og dem, bare oss.

Til slutt vil jeg si: Ikke bruk for mye tid på dårlig samvittighet om du har tydd til hverdagshomofobi. Dårlig samvittighet er som oftest en ubrukelig følelse.

Bruk heller energien på å lære av eventuelle feil. Så kan du tilgi deg selv og unne deg litt godis. Du er bare et menneske ❤     

Takk for meg. Nå skal jeg ut og røyke fredspipe med John Lennon.

Kombaya! 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s