Dagens nyord: Hjelpegnaging

Da var det på an igjen med å dikte opp nye ord. Dagens nyord forsøker å fange opp noen av luksusproblemene som kan oppstå i julen. Håper det smaker!

DAGENS NYORD:


Hjelpegnaging (substantiv): Et forsøk på å hjelpe som slettes ikke er til hjelp, men som heller ikke er en belastning. Lik en forglemmelig reklame om oppvasksåpe.

Eksempel: «Om du møtte på grandtante Rigmor i juleferien, var det alltids en sjanse for at du ble utsatt for hennes hjelpegnaging. Som ellers insisterte hun på at han burde kjøpe hundebånd på salg. Dette på tross av alle bemerkningene om at han var allergisk mot alt med pels. Ja ja, tenkte han, julen var en tid for å opprettholde illusjonen om at de eldre var til nytte».


Fryblet (adjektiv): Psykosomatisk tilstand der man er mett og sulten, overstimulert og understimulert, på én og samme tid.

Eksempel: «Karsten var mett på pinnekjøtt og karamellpudding. Magen hadde ikke plass til flere nytelser, og hodet var kokt etter alle diskusjonene under julemiddagen. Og likevel kjente han seg fryblet. «Blir du med å spise pepperkaker og spille Monopol?» spurte nevøen hans. Han nikket. Ja, for det var alltids plass til mer».

«Hvorfor kan ikke noen bare se mine behov?» hutret gubbekjerringen, som om noen andre enn ham visste hva han trengte.


Gubbekjerring (substantiv): En mannlig sutrekjerring som stirrer bittert på framtiden, i påvente av at verden skal ta oppvasken for ham.

Eksempel: «Bare fire gaver?!» tenkte Jarle da presangåpningen var ferdig. Sakte, men sikkert, krøp hans indre gubbekjerring fram».

Eksempel 2: «Julen var ikke det samme uten en oppblåst debatt der gubbekjerringene klagde over at norske juletradisjoner sto for fall».

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s