Bokanmeldelse: «How to argue with a racist» av Adam Rutherford

Se for deg at du lever i et samfunn hvor en høy andel av borgerne tror på astrologi. Vrangforestillingen er ikke bare en privat mening de holder for seg selv. Den former også deres dømmekraft, menneskesyn og politiske holdninger.

Astrologitilhengerne mener at krepsen er det mest overlegne stjernetegnet. De består av alt fra arbeidsgivere til helsepersonell og politikonstabler. Enkelte er til og med akademikere og toppolitikere.

Arbeidsgiverne nekter å ansette tvillinger og vannmenn. Helsepersonellet forskjellsbehandler løver, og skorpioner blir utsatt for politivold, eller i verste fall drap. Akademikerne ønsker å gjøre astrologi til en stueren vitenskap, mens toppolitikerne vedtar lover som favoriserer krepser.

Alt i alt skaper vrangforestillingen et konfliktfylt samfunn, hvor krepser står på toppen av samfunnshierarkiet. Denne praksisen tapper oss for dyrebare liv og ressurser. Noen av dem som opplever diskriminering får psykiske plager. Ressursene som går til forskjellsbehandling av løver og jomfruer, kunne blitt brukt på noe langt bedre.

Om du protesterer mot galskapen blir du stemplet som naiv og autoritetstro av astrologitilhengerne. «Ikke vær så høysensitiv og PK da!» gauler de.

Bytt ut astrologi med rasisme og nasjonalisme, så har du dagens samfunn (nesten!).


«HOW TO ARGUE WITH A RACIST» AV ADAM RUTHERFORD

Jeg har alltid kjent på en fornemmelse av at rasisme og rasebiologi er svada. Men jeg kunne ikke nok om naturvitenskap til at det kunne begrunnes. Heldigvis fant jeg How to argue with a racist i bokhandelen.

Forfatteren, Adam Rutherford, er en britisk genforsker med en doktorgrad i menneskets genetikk. I boken slakter han rasebiologi og rasistiske myter med harde fakta. Han drøfter også rasismens historie, og det tvetydige skillet mellom kunnskapsproduksjon og makt.

Ideen om at mennesker kunne deles inn i raser er ikke en verdinøytral teori, men en politisk konstruksjon. Rasebegrepet oppsto ikke bare samtidig som Europas kolonialisering av ikke-europeiske land. Begrepet var også et forsøk på å rettferdiggjøre kolonialiseringen.

Etter å ha lest boken har det blitt klart at rasebegrepet er like pseudovitenskapelig som astrologi, og like skadelig som vaksinemotstand.


How to argue with a racist anbefales til dem som ønsker å lære mer om rasisme, genetikk og historie. Rutherford formidler kunnskapen på en folkelig måte, og boken er pepret med aha-opplevelser.

RASISMENS KONSEKVENSER

Noen vil kanskje si: «Men Jarle da! Kolonitiden er over og de færreste tror på rasebiologi. Det store flertallet av befolkningen er ikke rasister».

Svært få støtter rasehygiene, men den folkelige forståelsen av etnisitet er formet av rasebegrepet. Rasebegrepet benyttes fortsatt i statistikken til amerikanske myndigheter.

Hverdagsrasismen lever i beste velgående, og eksemplene fra introduksjonen er basert på virkeligheten. Sannsynligheten for å bli innkalt til jobbintervju er 25 % mindre for søkere med pakistanske navn, enn søkere med norske navn.

Tall fra SSB viser at 27 % av barn av innvandrere har opplevd diskriminering på arbeidsplassen, i utdanning og i møte med helsevesenet. En fjerdedel av dem som har opplevd diskriminering har fått psykiske helseproblemer. I fjor innrømmet Erna Solberg at etnisk profilering forekommer blant norsk politi.

Som Rutherford viser til forsøker enkelte akademikere i USA og Storbritannia å gjøre rasebiologi stuerent. Holocaustfornektere blir invitert til debatter. USAs nåværende president har tilknytning til ytre høyre.

Så har vi alle historiene som dukket opp i media i fjor sommer i forbindelse med Black Lives Matter-demonstrasjonene.

Jeg vet ikke et kvepp om hvordan det er å oppleve rasisme, men én ting er i hvert fall sikkert. Rasisme hører til i samme bås som vaksinemotstand og klimafornektelse, og det er hårreisende at denne religionen fortsatt praktiseres. Hva faen, menneskeheten?!

– Det var alt for i dag. Vi snakkes 😀

Gi en lyd om du vil låne boka mi ❤
PS: Du kan nå få æren av å sponse Forjævligseringsmaskineriet med enkeltbidrag eller månedlige donasjoner! Om du mener at det er verdt pengene, så er det bare å gi en slant. Da bidrar du til å sponse innkjøpet av kaffe og bøker, som er en viktig del av bloggingen.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s