Bokanmeldelse: ‘Hersketeknikker’ av Sigrid Sollund

Hva har sitatene nedenfor til felles?

1) «Hvis du slutter å lese bloggen min kommer jeg til å bli så trist at jeg får et sammenbrudd. Alt er DIN FEIL

2) «Richard Dawkins religionskritikk er et angrep på ytring- og religionsfriheten».

3) «Du er enten med meg eller mot meg».

Jo, de er noen erketypiske eksempler på hersketeknikker.

Det første sitatet består av hersketeknikkene offerrollen, å gjøre andre ansvarlige for dine egne problemer, og emosjonell utpressing.

Emosjonell utpressing er en manipulasjonsteknikk hvor man påfører den andre unødig skyldfølelse og dårlig samvittighet.

Sitatet om Dawkins er et eksempel på stråmannargumentasjon. Religionskritikk er ikke alltid ensbetydende med at man ønsker å forby grunnleggende friheter.

Det tredje sitatet er et klassisk tilfelle av å tolke i verste mening og svart-hvitt-tenkning.


Men hva er egentlig en hersketeknikk? Såpass burde du ha fått med deg, lille venn 😉

Og hvorfor er du så opphengt i norske hersketeknikker? Hersketeknikkene i Norge er ingenting i forhold til hersketeknikkene i Saudi-Arabia, din hykler!

Kjært barn har mange navn. Hersketeknikker kan blant annet defineres som å skape usikkerhet, manipulering, avsporinger eller å angripe personen framfor argumentet.

Teknikkene består ofte av ubalanserte virkelighetsbeskrivelser der motparten fremstilles som skurken/idioten/problemet, alt etter hva som diskuteres.

Men hersketeknikker er langt mer enn unyanserte og negative tolkninger. De kan også uttrykkes gjennom usynliggjøring (Rasisme finnes ikke i Norge).

Eller i form av latterliggjøring og et nedlatende tonefall. Hehe, så søt du er når du prøver å forstå avsporinger, moroklump ❤

Virkeligheten kan defineres på tusenvis av måter, og verden er din om du klarer å få den andre til å miste fokuset, for så å legge all skylden på seg selv.

Så må vi ikke glemme viktigheten av kontekst for det er ikke alltid åpenbart om man har å gjøre med hersketeknikker, eller menneskelige feil.

Og alle tyr til hersketeknikker i ny og ne, ofte uten at de er klar over det.

Unntatt meg da. Jeg er bare en enkel mann som blir kneblet av regjeringen og den politisk korrekte venstresiden. Hvis du påstår noe annet tyr du til GASLIGHTING.

Neida, å beskylde andre for å ty til hersketeknikker kan også være en slibrig avledningsmanøver.

Spiller på sex samtidig som jeg snakker om hersketeknikker. Ser du koblingen? Jeg er et misforstått geni (les: jeg fikk for mye ros som barn).

‘Hersketeknikker’ av Sigrid Sollund

Skulle ønske at jeg var smart nok til å komme på dette på egenhånd, men sannheten er at jeg har fått god hjelp av Sigrid Sollund, programlederen for Dagsnytt 18.

Sigrid Sollund har skrevet ‘Hersketeknikker – Nyttige og nådeløse’, en underholdende og herlig bok om giftig kommunikasjon.

Sollund har håndtert en flom av ikke-argumenter gjennom sin fartstid som journalist og debattordstyrer.

‘Hersketeknikker’ tar for seg et rikt utvalg av konkrete eksempler fra politisk debatt, media, arbeidslivet og hverdagen.

Boken gir i tillegg råd for hvordan du kan håndtere usakligheter, deriblant at det lønner seg å være oppmerksom og lytte til magefølelsen.

Språket er folkelig og konsist, mens fremstillingen av tematikken er så nyansert som man får det. Sollund er dessuten reflektert og selvironisk.

Hun sparker i alle retninger og ansvarliggjør både høyre- og venstresiden, majoritet og minoritet, kvinner og menn, for deres hersing.

Det er også fantastisk at Sollund viser til eksempler på manipulasjon i familier og parforhold. Denne informasjonen burde vært på pensum slik at færre blir overkjørt i privatlivet.

Når du kommer hjem og innser at du ble utsatt for en hersketeknikk

Hva som kunne vært bedre

Sollund sine beskrivelser kunne trengt en overordnet forklaring på hvorfor hersketeknikker er utbredt(1). Hvorfor tyr mennesker til manipulasjon og sleipe avsporinger?

Hun kunne for eksempel forklart hersketeknikkenes opphav ved å vise til Pierre Bourdieu sine kapitalformer.

Alle samfunn er preget av politiske og mellommenneskelige maktkamper om økonomisk, sosial og kulturell kapital.

Journalister, politikere og toppledere – som ofte har mye kulturell kapital – mestrer språket og de kulturelle kodene. Dermed har de også makt til å lage og bruke hersketeknikker.

Når partiledere bruker hersketeknikker mot hverandre, så handler det til dels om at de kriger om velgere og politisk/sosial kapital.

Det samme gjelder for kapitalrike sjefer og sleipe selgere. Der det finnes makt og penger, finnes det hersketeknikker.

Oppsummering

‘Hersketeknikker’ er en fortreffelig bok til tross for mangelen på en samfunnsanalyse. Skaff deg boken om du har planer om å delta i samfunnsdebatten, eller om du bare er lei av å bli overkjørt.

– Da var jeg ferdigsnakket. Vi snakkes ❤

Fotnoter:
1) Det er forståelig at Sollund ikke ble for samfunnsanalytisk, ettersom boken er rettet mot et bredt, allment publikum.


PS: Du kan nå få æren av å sponse bloggen ved å gi en enkeltdonasjon, eller ved å bli månedsgiver. Alle som ikke støtter meg er en gjeng med barnemishandlere, for du er enten ond eller gavmild. Gråsoner er for kommunister og kjerringer. Gi en slant da, vakre møy 😉

PS 2: Teksten ovenfor er druknet i hersketeknikker

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s