Slik blir du flinkere til å skrive

De fleste har godt av å bli flink til å skrive. Ikke bare vil du gjøre det bedre på eksamen eller under jobbsøkingen. Regelmessig skriving bidrar i tillegg til at du blir mer klartenkt og tydelig.

Målet mitt er å gi ut en bok en dag. De siste årene har derfor gått til å skrive mye og hamstre råd fra mer erfarne skribenter.

Selv om jeg ikke er ferdig utlært, har jeg lært en del om hva som skal til for å bli en bedre skribent.


Mengdetrening og mengdelesing

La oss begynne med den gørrkjedelige klisjeen som aldri går ut på dato: Øving gjør mester.

Skriv og les så mye som mulig. Sett av ett kvarter hver kveld, en halvtime hver dag, tjue timer i uken, alt etter hvor høyt du satser.

Og start på ditt eget nivå. Begynn med noe enkelt som du trives med, eksempelvis korttekster, dikt eller Facebook-statuser. Når du har blitt varm i trøyen kan du gå over til mer omfattende prosjekter.

Meld deg gjerne inn i en skrivegruppe hvor du kan lese andres tekster, eller få tilbakemeldinger på dine egne.

Å forbedre skriveferdighetene er som å ta lappen. Den seige startfasen er preget av prøving og feiling, pluss en underliggende frykt for at du snart vil kræsje.

Skriveopplevelsen blir heldigvis triveligere desto mer man øver, så skriv til du spyr! 😀


Skriv bæsj og legg bort perfeksjonismen

Lenge leve middelmådigheten!

Det beste tipset jeg har fått er at det lønner seg å skrive bæsj(1). Perfeksjonismen og skrivesperren er skribentens største fiender.

Skrivesperren skyldes ofte en skyhøy forventning om at førsteutkastet skal bli en bestselger.

I den sammenheng kan «bæsj» være til god hjelp. Skriv «bæsj» femti ganger, eller hva enn som faller deg inn, om du sitter fast.

Usensurert skriving kan gjenopplive kreativiteten og myke opp skrivesperren. Bæsj, tiss, tiss, hengepung, hvorfor har jeg ordforrådet til en femteklassing?!

I hvert fall. Skribenter kommer langt med å masseprodusere bæsj som i elendige tekster de helst vil begrave i hagen. Kvantitet blir gradvis til kvalitet.

Ett bedritent førsteutkast er langt bedre enn hundre vakre ideer. Hvis du ikke kan fordra utkastet, er det bare å omskrive (Omskriving er skriving).

For å nevne en annen klisjé: Vi lærer mest av å prøve og feile.


Unngå begrepsrunking

Begrepsrunking vil si at man gønner på med fagbegreper samtidig som man skriver lange, tungvinte setninger.

Inntil nylig antok jeg at man måtte flagre med store ord for å bli en god formidler. Skrivediaré var den eneste veien til Rom.

Så feil kan man ta. Begrepsrunking er som å runke utendørs. Kjekt for den som utfører akten, men forvirrende og grisete for forbipasserende.

Albert Einstein mente at du ikke forstår temaet godt nok om du ikke kan forklare det på en enkel måte. Keep it simple, stupid!

Fjern alt overflødig babbel når du omskriver førsteutkastet. Sørg for at de tunge setningene blir mer lettleste, og vurder å erstatte de store ordene med noe mer hverdagslig.

Begrepsrunking hører hjemme i akademia.


Forstå leseren og ikke bli for akademisk

Du må forstå andre for å bli forstått (dagens tredje klisjé).

Jeg har også brent meg på å skrive for akademisk i en ikke-akademisk setting. Ikke skriv akademisk med mindre du holder på med en hjemmeeksamen.

Den akademiske tenkemåten er gull verdt, spesielt om man skriver sakprosa. Teksten blir som oftest styrket av mer kunnskap, nyanser og gjennomtenkte argumenter.

Men den akademiske skrivestilen – idealet om å skrive så objektivt og upersonlig som mulig – er en søvndyssende festbrems. SNORK!

De eneste som leser akademiske tekster er studenter og akademikere, to målgrupper som får betalt for å lese begrepsrunkingen din.

Utenfor universitetet møter man på lesere som velger å se på teksten, så derfor kan det være lurt å spille mer på lag med publikum.

Husk at det skal være gøy å skrive (og lese)! Skriv om noe du brenner for og våg å ha en mening. Følelser og engasjement beriker leseropplevelsen, mens subjektive meninger gjør teksten mer spisset.

Leseren vil ofte bli bedre kjent med tekstforfatteren, altså deg. Dermed kan du bli mer personlig enn ellers, men pass samtidig på at du ikke blir en navlebeskuende rosablogger.

Navlebeskuende blogging er for skamløse orkidébarn uten impulskontroll (Meg selv med andre ord).


Show, don’t tell

Så har vi favorittrådet mitt «show, don’t tell», et råd som er lett å forstå, men vanskelig å følge.

Tipsets poeng er at forfatteren bør fremheve budskapet med handlinger, beskrivelser og konkrete eksempler, framfor innlysende forklaringer.

Legg bort teskjeen, din barnehagetante. De færreste liker å bli fortalt hva de skal mene.

Hvis fortellingen handler om en ond heks, bør fortelleren og karakterene unngå å omtale heksen som ond, slem, psykopat, også videre.

Vis heller til gjerninger som bekrefter at heksen er slem, eksempelvis at hun koker barn levende.

Eller enda bedre, få leseren til å forstå heksen sitt ståsted. Hva er logikken i galskapen? Hvorfor ble heksen en barnekoker?

Skrivetipset kan også overføres til det virkelige liv. Selvsagt kan du skrive debattinnlegg der budskapet er at ingen bør stemme på Høyre/Rødt.

Men ikke omtal det aktuelle partiet som ond, teit, egoistisk, vinglete, politisk korrekt (osv). Vis til fakta og eksempler som bekrefter at partiet fører en skadelig politikk. Vær konkret og saklig.

Også her bør du utforske logikken i Høyre/Rødt sin «galskap». Hva er partiets ståsted og hvorfor støtter velgerne Høyre/Rødt?

Kjenn din fiende. Da får argumentene mer tyngde.

– Da var jeg ferdigsnakket. Takk for nå og husk å skrive!

FOTNOTER:
1) Tusen takk til Kjetil Indregaard for tipset. Vil også benytte anledningen til å takke venner, bekjente og fremmede for sine utallige tilbakemeldinger og skrivetips. Dere er noen ekte hverdagshelter. Er evig takknemlig! ❤PS: Har du lyst på mer av skrivingen min? I så fall er det bare å gi en enkeltdonasjon eller bli månedsgiver. Det koster å være rosablogger og alle bidrag kommer godt med.Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s