Er dialekten min et resultat av for mye individualisme?

Tro det eller ei, jeg er temmelig dialektforvirret. Dialekten min er en smørje av vestlandsk, østlandsk og litt sørlandsk.

Gudene må vite hvorfor dialekten min ble som den ble. Talemåten kan ikke forklares med hyppig flytting i barndommen. Jeg bodde kun i Os, oppvekstkommunen, fram til jeg flyttet hjemmefra.

Kanskje jeg så for mye på barne-tv? Kanskje jeg har en hjerneskade? Eller kanskje det gikk galt på dialektfabrikken den dagen de produserte dialekten min?

Det eneste som er sikkert, er at dialekten ikke er et valg eller et selvrealiseringsprosjekt.

Enkelte tror likevel at jeg valgte å «lage» min egen dialekt, som er litt krenkende. Alvorlig talt, jeg er ikke sær. Dialektfabrikkulykken er ikke et opprør mot janteloven! 

Hvis man kunne lage sin egen dialekt på kjøkkenet, hadde jeg valgt tromsødialekten. Da kunne jeg satt folk på plass med nordnorske kraftsalver.

E du fette dum?! Dialekta mi e ikkje ei førbanna heimelaga thaisuppe. Æ har ikkje kokt den på pur f, din RÆVPULTE FJELLGEIT!

Men livet er for kort til å bli krenket av synsing. Og som sosionom er jeg pliktet til å tolke i beste mening. Jeg skal derfor analysere dialektproblematikken i lys av samfunnsforholdene.

Folk tror ikke at jeg «lagde» min egen dialekt fordi de er onde eller trangsynte. De er bare påvirket av ideologi.

Arbeidsdagen på dialektfabrikken var brutal, ofte utilgivelig. Nåde deg om du rotet med bergensdialekten.

Ideologi

Ideologi er mer enn bare marxisme eller liberalisme. Ideologi er simpelthen dine grunnleggende antakelser om virkeligheten.

En kommunistisk julenisse definerer ideologi som ideene til den herskende klasse. Snork! Jeg foretrekker definisjonen tunnelsyn.

Alle har en ideologi som i et tunnelsyn, også dem som påstår at de er hardbarka realister. Dette betyr selvsagt ikke at FNs klimarapport er like ideologisk som Mein Kampf eller Bibelen. Graden av ideologi varierer.

Men alle observerer verden ut fra et subjektivt og menneskeskapt perspektiv, et tunnelsyn. Tunnelsynet fokuserer på visse aspekter ved virkeligheten, gjerne det man ønsker å se.

Ideologi handler like mye om hva som blir utelatt som hva som står i fokus.

Dialektforvirrelse og individualisme

Hva har dialektforvirrelse å gjøre med ideologi? Jo, nå skal du høre. Påstanden om at jeg har skapt min egen dialekt, vitner om at vi lever i en individualistisk kultur.

Og nei, min skakkjørte dialekt er ikke et individualistisk forsøk på å gå mot strømmen. Det individualistiske i denne sammenheng, er teorien om at jeg gikk aktivt inn for å «lage» dialekten min.

Du er kanskje kjent med at individualistiske samfunn verdsetter individet, personlig ansvar og selvrealisering på bekostning av fellesskapets behov. 

Mange er ikke klar over at individualismen også består av egenskapsforklaring (se: den fundamentale attribusjonsfeilen).

Sistnevnte vil si at man forklarer adferd ut fra egenskaper hos personen framfor omgivelsene. Egenskapsforklaring omtales som å tolke i verste mening på folkemunne.

Fenomenet kommer til uttrykk i utsagn som «overvektige er late og impulsive», eller «Jarle har en snål dialekt fordi han ønsker å være et unikt orkidébarn».

Du bør med andre ord ikke spørre hvorfor dialekten min høres ut som en mislykket abort (Den slags får logopedene drøfte).

Du bør heller spørre hvorfor oppmerksomheten din er rettet mot individer og individuelle valg. Hvem, eller hva, plantet disse ideene i hodet ditt?

– Takk for i dag. Xoxo 🙂


PS: Du kan nå få æren av å sponse bloggen med enkeltdonasjoner eller månedlige bidrag! Gi en slant da. Vil du ikke? Hæ?! Hva mener du med at jeg prøver å hjernevaske deg med kapitalistisk ideologi?Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s