De transfobe kan ikke forskjellen på er/bør

I dag skal jeg synse om transfobi. Jeg skal ikke gå inn på alle de problematiske sidene ved dagens transfobi, for det har allerede blitt drøftet en rekke ganger før (her, her, her og her).

Innlegget skal kun fokusere på en utbredt tankefeil blant transfobe: Den manglende evnen til å skille mellom er/bør, det deskriptive og det normative.

Filosofen David Hume introduserte er/bør-problemet, og tankefeilen er utbredt i mange moralske debatter.

Er/bør-problemet går ut på at man tar normative vurderinger ut fra deskriptive utsagn. ER består av fakta og nøytrale beskrivelser, mens BØR er verdier, moral og politiske spørsmål. Folkelig sagt, BØR er hva du velger å gjøre med beskivelsene og faktaene.

Å forveksle ER med BØR er en tankefeil fordi nøytrale fakta og moralske valg er to vidt forskjellige ting. Hva vi velger å gjøre med fakta er nettopp det, et valg.


Det er for eksempel sant at vann blir til is ved 0 grader. Sistnevnte er et nøytralt fakta, en ER-påstand. Men faktaet sier ikke noe om hva vi BØR gjøre.

Påstander som «Vi bør flytte til Syden om vinteren fordi vann blir til is», er meningsløse.

Informasjon om vannets frysningspunkt sier fint lite om hvordan vi skal organisere samfunnet, eller hva du skal gjøre med livet ditt.

Hvis du bruker dette faktaet til å lage slush, eller til å gå på ski, så står avgjørelsen på din kappe. At vann blir til is ved 0 grader er ikke ensbetydende med at du MÅ spise slush, eller at Norge BØR arrangere vinter-OL.

Om jeg gauler «2 + 2 = 4» hvert minutt på torget, så holder jeg ikke på med faktaformidling. Jeg er bare en irriterende dritt.

Jeg kan ikke bruke ER-påstanden, at 2 + 2 = 4, til å rettferdiggjøre BØR-påstanden, at jeg bør stå på torget og gaule regnestykker.

Det er på tilsvarende vis hjernedødt å hevde at transpersoner skal ha færre rettigheter, fordi kjønnsbiologien tilsier at menn og kvinner har ulike kjønnskromosoner.

Dette er et ikke-argument.

Fakta om kjønnet reproduksjon, og biologiske kjønnsforskjeller, er kun nøytral informasjon (ER). Informasjonen er ikke normativ – BØR – og det er opp til oss om vi vil bruke infoen til å ekskludere eller inkludere.

Om du velger å beskylde transpersoner for å misforstå biologisk kjønn, kan du ikke gjemme deg bak floskelen om at du bare ønsker å forsvare «sannheten» (beskyldningen er for øvrig feil).

Hvis du velger å feilkjønne en transperson, så kan du ikke rettferdiggjøre avgjørelsen din ved å vise til forskning. Feilkjønningen er et valg fra din side.

De såkalte rasjonelle skeptikerne, som sauser sammen transfobi og middelmådig faktaformidling, kan ta seg en bolle eller to.Etterord 11.01.22
Innlegget mitt kan bli misforstått, så la meg presisere følgende:

1) Om du ikke henger med. «Transdebatten» er preget av at de transfobe kirsebærplukker negative fakta og anekdoter som bekrefter deres fordommer. De har også en tendens til å basere sin transfobe ideologi på pseudovitenskap. Dette er et valg fra de transfobe sin side.

2) Hvis det skulle være noen tvil. Jeg og de fleste transpersonene jeg vet om, er tilhengere av vitenskap. En omfattende studie om transpersoners helse antyder at kjønnsbekreftende behandling er trygt og selvmordsforebyggende. Den vitenskapelige metode er et svært nyttig verktøy, og politikk bør være mest mulig forskningsbasert.

Poenget med å utfordre skillet mellom fakta og moralske valg, var å understreke at transfobi er et valg. Om all forskning indikerte at transidentitet var en renspikket konstruksjon – noe den ikke gjør – ville transfobi likevel vært et moralsk valg. For å gjøre en lang historie kort, vitenskapen kan ikke svare på alle politiske og moralske spørsmål.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s