Trikken, selvhjelpspropaganda og annet sprøyt

Kjære lesere. I dag våknet jeg opp til lyden av trikken som kjørte forbi. Det ristet litt i gulvet og jeg kunne høre lyden av hjul som gnikket mot skinnene. Noen gang hørt lyden av en person med tettsittende latexdrakt som forsøker å sette seg ned? Det hørtes heldigvis ikke sånn ut 🙂

Trikken skulle nemlig fra A til B og det innebærte at den måtte kjøre forbi soveromsvinduet mitt. Måtte og måtte. Det er nå disse kommunale infrastrukturbyråkratene som har sørget for at det er slik. Trikkeskinner er nemlig skapt av mennesker, tro det eller ei! Konstruktivisme (!) som vi sier på SV-fakultetet.

Og apropos sosiale kontruksjoner: Hva er greien med at folk sier «sjekk det ut»? Èn ting er å bruke det engelske uttrykket «Check it out» og flette inn engelske begreper i setningene, og det er helt greit at folk vil oversette ord og uttrykk til sitt eget språk, men en direkte oversettelse?! Pføy! Gulp! Ti glass med avføringsmiddel! Hva blir det neste?

Hver liker sin farge (S: Para gustos los colores) eller til hver sin egen (E: To each their own) i stedet for hver sin smak? Snakker om djevelen (E: Speaking of the devil) fremfor snakker om sola? Det er like kult som en idiot i et svømmebaseng (That’s cool like a fool in a swimming pool) fremfor… tja, jeg vet ikke om man finner noe tilsvarende på norsk. Det er like fett som et brett med omelett?

De som mener at dagens generasjon er for lydige har ikke fulgt med i timen. Mens samfunnskommentatorene sutrer over ungdommer som har botoxlepper og fire doktorgrader, så gjemmer vi oss på biblioteket for å starte en språklig atomkrig. Og hva ender det med? Atomvinter!

«Å min gud!»

«Hva skjedde med brødre før vannslanger/prostituerte?»

*Løper til bilen med vennegjengen* «Hagle!»

Huff. Nei nå blir jeg forbannet her. Sinne og raseri skal man ikke ha noe av. Det er på tide å tenke positivt! Positivisme er følelsesregisterets gullstandard i følge selvhjelpsbøkene mine. For å bli positiv må jeg, om jeg har forstått bøkene rett, gjøre følgende:

1. Ikke bry meg om hva andre mener samtidig som jeg ser ned på folk som skal bli sykepleiere. Å frigjøre seg fra andre folk sine meninger innebærer altså at jeg hele tiden må være obs på hva andre gjør og at jeg oppfatter andre som middelmådige. Jeg må fornekte at mennesket er et sosialt vesen og fornekte at vi lever i et samfunn, samtidig som jeg retter all min oppmerksomhet mot andres handlinger. Om jeg noen gang får et hjerteattak av å ha vært på kontoret i førtiåtte timer, så skal jeg jammen meg minne legene og sykepleierne på hvor selvstendig jeg er. Individualismens jernbur yo!

2. Bli selvstendig ved å stole blindt på Warren Buffet og høyresidens «du er din egen lykkes smed»-filosofi. Jeg må bli selvstendig, men for å bli det må jeg kjøpe en bok hvor andre gir meg råd om hva som skal til for å bli selvstendig. Selvstendigheten forsterkes om jeg leser biografiene til forretningsmenn som snakker om hvor hardt de har jobbet sammenlignet med alle andre (les: hvor ubrukelige alle andre er). Samtidig så bør jeg lytte til politikerne som legger til rette for at de kan bli rikere. Ikke at de har noe å gjøre med hverandre. Statskapitalistisk propaganda yo!

3. Erstatte Gud med selvrealisering. Drit i den protestantiske arbeidsmoralen. Man jobber ikke lenger for å gjøre Gud tilfreds og for å få VIP-medlemskap på utestedene i himmelriket. Nå er det egoet som står i sentrum. Jeg skal jobbe for å bli større, sterkere, mektigere og så videre. Det som skjer her og nå teller ikke og andre folk kan ta seg en bolle. Min nåværende situasjon er imidlertidig, men den vil bli mye bedre i fremtiden. Jeg er nemlig ikke et middelklassebarn, men en framtidig milliardær som klatrer oppover i samfunnet. Dogmatisk? Ha! Er du middelmådig eller? Folkets nye opium… Yo!

Det var det. Takker og bukker for din tid og oppmerksomhet 🙂

PS: Bare en liten «disclaimer» når det gjelder min kritikk av dårlige oversettelser. Jeg er overhodet ikke en språkekspert/»grammar nazi», og det dukker opp skrivefeil og kleine oversettelser i innleggene mine i ny og ne, så… øh… jeg må vel se meg selv i speilet da?


4 kommentarer om “Trikken, selvhjelpspropaganda og annet sprøyt

  1. Awwww ❤ Takk for det 🙂 Du er en av de få blogg.no-bloggerne som jeg gidder å lese, fordi masse kule bilder og interessante innspill 🙂

  2. Med å bli selvstendig betyr vell at du skal klare deg selv, i form av for eks. egen inntekt (framfor foreldres innktekt / trygd osv,) ? Ikke at du skal bli en suksessfull foretningsmann eller stinn rik :S

    1. Kan skjønne at det fremstår slik, men det jeg forsøkte å påpeke er at det er hyklersk av enkelte selvhjelpsforfattere å mene at man blir selvstendig av å kjøpe bøker hvor andre forteller deg hva du skal gjøre og mene (Man kan riktignok velge om man vil kjøpe disse bøkene, men likevel). Bøkene er psykologiens svar på alternativ medisin. Dessuten er det ganske merkelig å snakke om selvstendighet og rette all oppmerksomheten mot den «suksessfulles» individualitet, når man har å gjøre med et økonomisk system som blir ivaretatt av proteksjonistiske ordninger og andre former for statlig innblanding.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s