Smil til verden og verden gir deg byllepest (Del 1)

Denne morgenen ble jeg vekket av nummer 19-trikken. Igjen. Trikkeføreren tutet med sykkelbjellen sin og ba meg om å legge meg, så jeg kastet vekkerklokken min på ham. «Ditt kollektivistiske pakk! Ser du ikke at jeg sover?» ropte jeg. Trikken kjørte vekk som om den hadde et tidsskjema å forholde seg til.

Jeg mottok applaus fra 19-trikkens ofre. En barnefamilie i underetasjen som ble forfulgt av nummer 19, eller «stålslangen» som de kalte den. «Let oss ha samkvem kjære helt!» ropte middelalderjomfruen på andre siden av gaten. Jeg lo og ba kjerringen om å sende gaydar-en sin på service.

Det er mulig jeg forveksler morgenen min med noe jeg tenkte på i sted. Når sant skal sies så våknet jeg av at kroppen reagerte på all vinen jeg stappet i meg i går, men det er kjekkere å snakke om trikken enn fritidsalkoholisme.

«Man må knuse egg for å lage omelett»

Hva i helvete er det du snakker om? At jeg lurer leseren inn på et tema ved å ha en introduksjon som tar for seg noe helt annet? Litt som begynnelsen på en Family Guy-episode? At du våger.

«Det er bedre med ti fugler på taket enn to i baksetet?»

Eh… ja… så absolutt

I hvert fall. I dag skal idiotiske råd og ordtak slaktes, og da spesielt dem som fremmer lykke og selvrealisering. Som depressiv amatørskribent er det min plikt å rakke ned på enhver ambisjon om å gjøre hverdagen utholdelig. «Cynicism is the new black» som de sier. (Denne teksten kan være farget av min alvorlige, dog imidlertidige, fyllesyke).

FØLG DRØMMENE DINE
La oss begynne med den velkjente «Følg drømmene dine»-mantraen. Rådet kjendiser presterer å kaste opp når de ikke er for opptatt med å sleike kameralinser. Smak litt på det. Følg. Drømmene. Dine. Hvorfor kalle livsmål og karrievalg for noe så vagt som drømmer? Det er nesten så jeg får vondt i chakraen 😉 . Hvem var det som kom på at man burde fortelle slikt piss til usikre og søkende mennesker?

«Hmm. Her har vi noen som spør om råd fordi de ikke helt vet hva de vil med livene sine. La oss gi dem mer å tenke på ved å oppfordre dem til å henge seg opp i abstraksjoner. Ingenting er så konstruktivt som å dagdrømme 24/7».

Kanskje sistnevnte burde gjøre noe annet enn å sikle til fantasier? Kanskje det ville vært bedre å komme med konkrete råd? «Få deg en hobby/gjør hærverk». Kanskje det ville vært bedre å avskaffe tanken om at man hele tiden skal gi råd? Det er 2015 for faen. Det er så mye kunnskap og så mange opplæringskurs der ute at vi strengt tatt kan forby de eldre å komme med råd… Kom dere på skraphaugen kjendiser og gamle gubber i hvite kjortler. Vismanns-yrket har dødd ut! (Okay, det var litt pubertalt av meg, men du skjønner tegningen).

happy-mature-soldier-holding-dollar-bills-isolated-white-background-31433950
SUCCESS

Og hva hvis noen drømmer om å bli lederen for et militærdiktatur? «Yes, jeg har jobbet hardt og fulgt drømmen min. Drepte riktignok 2304 sivile forrige uke, men de fikk i det minste være en del av drømmen min«. Takk skal du faen meg ha ditt selvhjelpsmonster.

VÆR DEG SELV
Og så har vi det lignende utsagnet «Vær deg selv». Utsagnet skal blant annet fungere som et forsvar mot usikkerheten som kan oppstå når man ikke vet hvordan man skal oppføre seg. «Bare vær deg selv på festen, så går alt bra». Dette kan virke litt sprøtt, men hva hvis du har noen dårlige kvaliteter? Hva hvis du er en drittsekk? Hva hvis du er helt forbanna blåst? Her en dagen så jeg en fyr pisse på åpen gate. Der har du det fordømte rådet ditt i praksis.

Jeg spytter på gamle damer og drukner katter i vasken. Jeg er meg selv fullt ut.
Jeg spytter på gamle damer og drukner katter i vasken. Jeg er meg selv fullt ut.

Eller hva hvis usikkerheten skyldes at du bruker 99 % av tiden på å fokusere på dine feil og mangler? Kanskje selvbevissthet er det siste du trenger? Å neida. La oss oppfordre alle og enhver til å limet øynene sine til speilet.

IKKE VÆR SOM ALLE ANDRE
Joda, man skal så absolut ikke stole blindt på det flertallet gjør og sier, og det kan være spennende med fargerike personligheter, men igjen: Blææææh. For noe misantropisk møkk. La oss bare glemme at andre kan ha rett. La oss glemme det faktum at du sannsynligvis ikke er feilfri. Bare bli en selvgod individualist du.

Drit i å bruke blinklys når du kjører. Sånt er jo for den dumme menneskeheten du ikke er en del av. Vær stolt over at du ikke har endret meninger på tjue år. Hevd at flertallet er idioter og at ting ville blitt bedre om du ble verdenshersker. Ditt perfekte svin. Hva med å simpelten være fornuftig? Hva med å gå bort ifra denne «flertallet versus individet»-doktrinen, og heller være skeptisk til alt? Sånn som forskjellige levesett eller denne teksten? Personlig synes jeg den er litt unyansert.

SOLSKINN
Dette er ikke et råd. Jeg vil bare klage over været. Forbanna sol som ikke klarer å unngå øynene mine. Må bare blende meg og minne meg på at jeg burde komme meg ut en tur. Av alle lykkefremmende fenomener så er du blant de verste, Sol. Står der på himmelen med den fråtsende utstrålingen din. Hadde det ikke vært for at jorden hadde blitt en isplanet, så hadde jeg sprengt deg i fillebiter med en eneste gang. Er du klar over hvor mange ganger du har brent opp huden min? To! Ja, bare hold jordens økosystem i gang du. Huden min spiller vel ingen rolle for deg uansett. Jeg får bare ta på solkrem og degradere meg selv til å se ut som en tysk turist.

Det var det. Takker og bukker for din oppmerksomhet 🙂

 

 

 

 

 

 


En kommentar om “Smil til verden og verden gir deg byllepest (Del 1)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s